Periodontitisli bireylerde görülen genetik polimorfizmler
Genetic polymorphisms in individuals with periodontitis
- Tez No: 302666
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Patogenez, Gen polimorfizmi, Sitokin, Dişeti Oluğu Sıvısı, Multipleks Sitokin Analizi, ELISA, IL-1A, IL-1, IL-1B, IL-ß, PYG, IL-1R, IL-1RII, IL-1RN, IL-1Ra, IL-6, TNF-A, TNF, Periodontitis, Pathogenesis, Gene Polymorphism, Cytokine, Gingival Crevicular Fluid, Multiplex Cytokine Analysis, ELISA, IL-1A, IL-1, IL-1B, IL-ß, IL-1R, IL-1RII, IL-1RN, IL-1Ra, IL-6, TNF-A, TNF
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Tanyel M. Periodontitisli Bireylerde Görülen Genetik Polimorfizmler. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Periodontoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2010.Çalışmamızın amacı IL-1A +4845, IL-1B +3954, IL-1R pstI 1970, IL-1RN DSAT, IL-6 -174 ve TNF-A -863 gen polimorfizmlerinin 71 lokalize agresif periodontitis (LAP), 107 generalize agresif periodontitis (GAP), 108 kronik periodontitis (KP), 106 periodontal sağlıklı erişkin (ES) ve 108 periodontal sağlıklı genç (GS) birey arasındaki dağılımının incelenmesi ve bu polimorfizmlerin dişeti oluğu sıvısı (DOS) IL-1?, IL-ß, IL-1RII, IL-1Ra, IL-6, TNF-? düzeyleriyle ilişkisisinin değerlendirilmesidir. IL-1A +4845, IL-1B +3954, IL-6 -174 ve TNF-A -863 gen polimorfizmleri, polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) amplifikasyonlarını takiben kesim parçası uzunluğu polimorfizmi analizleriyle, IL-1RN DSAT polimorfizmi PZR amplifikasyonu ve parça büyüklüğü analiziyle, IL-1R pst I 1970 polimorfizmi dizi analizi yöntemiyle incelendi. DOS IL-1?, IL-1ß, IL-1Ra, IL-6, TNF-? düzeyleri multipleks sitokin analizi, IL-1RII düzeyi ELISA yöntemi ile belirlendi. IL-1B +3954 1,2 genotipi görülme oranının KP grubunda ES grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu belirlendi. IL-6 -174 1,1 genotipi görülme oranı agresif periodontitis (AP) grubunda GS grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı. ES grubunda IL-1B +3954 1,2+2,2 genotipli bireylerde DOS IL-1Ra ortalama konsantrasyonunun, 1,1 genotipli bireylere göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. GAP grubunda IL-1RN DSAT 1,2+2,2+2,3 genotipli bireylerde DOS IL-1RII, IL-1Ra, IL-6 ortalama konsantrasyonunun, 1,1 genotipli bireylere göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. LAP grubunda IL-1RN DSAT 1,1 genotipli bireylerde DOS IL-Ra ortalama konsantrasyonunun 1,2+2,2+2,3 genotipli bireylere göre anlamlı olarak yüksek bulunduğu belirlendi. Çalışmamız Türk toplumunda IL-1B +3954 polimorfizminin KP ile, IL-6 -174 polimorfizminin AP ile bağlantılı olabileceğini, IL-1B +3954 ve IL-1RN DSAT genlerinin DOS sitokin ekspresyonunu etkileyerek periodontitise yatkınlığı belirleyen faktörler olarak kabul edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Tanyel M. Genetic Polymorphisms In Individuals With Periodontitis. Istanbul University, Institute of Health Science, Periodontology. Phd Thesis. İstanbul. 2010.The aim were to determine the differences in the distribution of IL-1A +4845, IL-1B +3954, IL-1R pstI 1970, IL-1RN VNTR, IL-6 -174 and TNF-A -863 gene polymorphisms among 71 localized aggressive periodontitis (LAP), 107 generalized aggressive periodontitis (GAP), 108 chronic periodontitis (CP), 106 periodontally healthy adult individuals (AH), 108 periodontally healthy young individuals (YH) and also to investigate whether these polymorphisms are associated with gingival crevicular fluid (GCF) IL-1?, IL-ß, IL-1RII, IL-1Ra, IL-6 and TNF-? levels. IL-1A +4845, IL-1B +3954, IL-6 -174 and TNF-A -863 polymorphisms were analysed by PCR-RFLP assay. IL-1RN VNTR was detected by PCR and fragment size analysis and IL-1R pstI 1970 was determined by PCR and DNA sequencing. GCF IL-1?, IL-1ß, IL-1Ra, IL-6, TNF-? levels of were analysed by multiplex cytokine analysis and GCF IL-1RII level by ELISA. The distrubition of the IL-1B +3954 1,2 genotype significantly increased in CP group compared to AH group. IL-6 -174 1,1 genotype was significantly higher in the aggressive periodontitis (AP) group compared to YH group. In AH group IL-1B +3954 allel 2 carriers had significantly higher GCF IL-1Ra level compared to allel 1 carriers. In GAP group IL-1RN VNTR 1,2+2,2+2,3 genotype carriers had significantly higher GCF IL-1RII, IL-1Ra, IL-6 levels compared to 1,1 genotype carriers. The GCF IL-1Ra level was significantly higher in LAP group IL-1RN VNTR 1,1 genotype carriers compared to 1,2+2,2+2,3 genotype carriers. These results suggest that IL-1B +3954 polymorphism is associated with CP and IL-6 -174 with AP in Turkish population. IL-1B +3954 and IL-1RN VNTR that regulate GCF cytokine expression, could be identified as susceptibility in periodontitis.