Et ve et ürünlerinin çiftlikten sofraya izlenebilirliği ve takip edilmesinde radyo frekans tanımlama teknolojisinin kullanılması
Rfid traceability of meat and meat products in different phase of processing from farm to retail consumption
  1. Tez No: 302668
  2. Yazar: PELİN BURCU DAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN ÇİFTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: RFID teknolojisi, elektronik kimliklendirme, mezbaha, karkas ve et ürünleri izlenebilirliği, RFID technology, electronic identification, slaughterhouse, carcass and meat traceability
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Daştan, P.B. (2010). Et ve Et Ürünlerinin Çiftlikten Sofraya İzlenebilirliği ve Takip Edilmesinde Radyo Frekans Tanımlama Teknolojisinin Kullanılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi ABD. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Hayvanların kimliklendirilmesinden et ve et ürünü olarak satışa sunulmasına kadar olan süreçte RFID teknolojisinin kullanılabilirliği ve izlenebilirlik olanağı üzerine yapılan bu çalışmada İtalya'daki iki değişik tip mezbahada gerçekleştirilen fizibilite çalışmaları ve RFID uygulama bulgularının var olan kesim sistemlerine entegre edilebilirliği değerlendirilmiştir. Kesim kapasitesi oldukça yüksek ve otomatik sistemle çalışan ilk mezbahada, ileride kurulması planlanan RFID teknolojisine dayalı entegre sistem için; mezbaha bölümleri kesim öncesinde ve kesim sırasında gözlemlenmiştir. Mezbahanın bireysel şartlarını karşılayabilecek ve karkas kimliklendirme için yüksek frekanslı çiplerin kullanılabileceği RFID tabanlı sabit sistemlerin kurulması planlanan bölümler uygulanabilirlik açısından değerlendirilmiştir. Manuel kesim yapılan küçük kapasiteli diğer mezbahada; deneysel olarak 10 dana karkasına düşük frekanslı RFID çip uygulaması yapılmıştır. Hayvanın kulak küpesinden elde edilen kimlik bilgileri manuel olarak bilgisayar sistemine aktarılmıştır. Yapılan ilk çip okuma performansıyla elde edilen hayvanın kimlik bilgisi, mezbaha kodu ve kesim tarihi, AB Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından FP7 ?Animals and Food Monitoring, Control and Traceability in the Food Chain? başlıklı proje (CI-Animals and Food) çerçevesinde hazırlanmış olan yazılım programı kullanılarak karkas üzerindeki çipe başarıyla aktarılmış ve tüm bilgiler veritabanına kaydedilmiştir. ?CI-Animals and Food? çerçevesinde İstanbul Hadımköy mezbahasında gerçekleştirilen çalıştay sırasında RFID bolus ile kimliklendirilen 200 adet koyun ise sistemin Türkiye koşullarında kullanılabilirliği açısından değerlendirmeye alınmıştır. Çalıştay sırasında RFID bolus ile tanımlanan hayvanlar kesim öncesi, sırası ve sonrasında ISO uyumlu okuyucular ile okunarak kimlik bilgileri sisteme başarılı bir biçimde kaydedilmiştir. Gerek İtalya mezbahalarından elde edilen bulgular gerekse İstanbul Çalıştayı verileri RFID tabanlı sistemlerin; et üretiminde kullanılabilecek, insan hatalarını azaltan ve işlem otomasyonu sağlayan etkili sistemler olduğunu göstermiştir. Ancak sistemin, kurulması planlanan tesislerin bireysel şartlarına göre özelleştirilmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Daştan, P.B. (2010). RFID Traceability of Meat and Meat Products in different phase of processing from farm to retail consumption. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Food Hygiene and Technology Department. Master Degree Thesis. Istanbul.Feasibility studies and RFID application data collected from two different type of slaughterhouses in Italy have been evaluated regarding to the integration of RFID system into existing slaughtering techniques in this study, in which the probability of traceability and the usage of RFID technology during whole procedures from identification of food animals through the marketing of meat and meat products. Slaughterhouse sections have been observed before and during slaughtering process for the planned future establishment of an integrated system based on RFID technology in the first slaughterhouse, which has quite high slaughtering capacity and automated system. The sections, which were planned for establishment of stationary system based on RFID, were evaluated in terms of feasibility in order to meet individual requirements of the slaughterhouse and to use high frequency chips for carcass identification (ID). An experimental study was performed on 10 calf carcasses regarding the low-frequency RFID chip application in the second slaughterhouse, which has small cutting capacity with manual system. ID information which were obtained from animal's eartag, were transferred to the computer system. Animal ID, slaughterhouse code and slaughtering date informations, which were obtained from first reading, have been successfully transferred to the chip located on the carcass by using the software created in the action ?Animals and Food Monitoring, Control and Traceability in the Food Chain (CI-Animals and Food)? of EC/JRC/IPSC and all information were stored in the database. The identified two hundred sheep with RFID boluses, during the workshop of JRC/IPSC (CI-Animals and Food Action) held in Istanbul Hadımköy abattoir, also have been evaluated in terms of applicability of the system in Turkey All identified animals with bolus have been read before, during and after slaughtering by the ISO compliant reader, then ID information have been recorded with 100% success into the system during the workshop. Findings from both Istanbul workshop and slaughterhouses in Italy have been indicated that; the RFID-based systems can be used effectively in the production of meat, reduce human errors and ensure process automation. However, the system must be custumized according to individual condition of premises, in which the system would be constructed.