'Yönetici hemşirelerin kullandıkları güç tarzlarının hemşireler tarafından algılanışı'
'Perception of power styles used by nurse managers by nurses'
- Tez No: 302670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nurse, Management in Nursing, Hospital, Power, Power Sources
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, yönetici hemşirelerin kullandıkları güç tarzlarını astlarının nasıl algıladıklarını ve bu algıyı etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul ilinde 4 hastanede 378 hemşireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Algılanan Liderlik Ölçeği? kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, korelasyon analizi, t testi ve Tukey testi kullanılmıştır.Yönetici hemşirelerin mevcut durumda çoğunlukla meşru gücü kullandıkları ancak astlarının pekiştirici gücü kullanmalarını arzu ettikleri bulunmuştur. Hemşireler, tüm örneklemde, mevcut durum ile arzu edilen durum karşılaştırmasında, pekiştirici güç boyutunda, arzu edilen durum yönünde iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirtirken; meşru güç ve zorlayıcı güç boyutlarında ise mevcut durum ile arzu edilen durum arasında bir fark belirlenmemiştir. Güç tarzlarını etkilediği düşünülen kişisel-mesleki ve yönetim anlayışıyla ilgili bağımsız değişkenler ile ölçek alt boyutu puan ortalamaları bağımlı değişkenleri arasında yapılan karşılaştırmalarda; yaş, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim durumu, meslekte toplam çalışma süresi, kurumda toplam çalışma süresi, çalıştığı birimdeki pozisyon, çalıştığı birim, haftalık çalışma saati, bakılan hasta sayısı, yöneticileriyle çalıştığı yıl ve kurumdaki yönetim anlayışı bağımsız değişkenleri ile pekiştirici güç alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu (p0,05) belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Hemşire, Hemşirelikte Yönetim, Hastane, Güç, Güç Kaynakları
Özet (Çeviri)
This study has descriptive design to find out how the power styles used by the nurse managers are perceived by their subordinates and the factors influencing this perception. The research covers 378 nurses from 4 hospitals in Istanbul. The data in the research have been acquired using the ?Personal Information Form? and the ?Perceived Leadership Index? (PLI). In assessment of the data, on the other hand, the correlation analysis, T-test, and Tukey test have been used.It has been found out that the nurse managers, in the current situation, use mostly the legitimate power, but their subordinates wish they had used the reinforcer power. While the nurses in the entire sampling state in the comparison of the current and the desired situation that the reinforcer power should be improved toward the desired situation, no difference was found between the current situation and the desired situation in terms of the legitimate power and the coercive power. In the comparisons made between the independent variables related to the personal-professional and managerial understanding considered to influence the power perception and the index sub-dimension point averages dependent variables, it has been found out that there are statistically significant (p0,05) differences in the legitimate power and the coercive power sub-dimensions.