Fibromyalji'li hastalarda tam banyo uygulaması, peloid paket uygulaması ve hasta eğitimi ile sadece hasta eğitiminin etkinliğinin karşılaştırılması.
Comparison of the effectiveness of patient education in patients with fibromyalgia with combinatory use of patient education, full-bath, and mud-pack applications.
- Tez No: 302687
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
- Anahtar Kelimeler: Balneoterapi, peloidoterapi, kaplıca tedavisi, fibromiyalji, kronik ağrı, Balneotherapy, peloidotherapy, spa therapy, fibromyalgia syndrome, chronic pain
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bağdatlı A. Fibromyalji'li hastalarda tam banyo uygulaması, peloid paket uygulaması ve hasta eğitimi ile sadece hasta eğitiminin etkinliğinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2011.Amaç: Bu randomize kontrollü çalışmanın amacı tam banyo uygulaması ve paket peloid kombinasyonu şeklinde uygulanan tedavinin fibromiyalji üzerine kısa ve orta dönem etkilerini araştırmaktır. Method: Yetmiş fibromiyalili kadın hasta randomizasyonla tedavi (35) ve kontrol grubu (35) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Randomizasyon sonrası tedavi ve kontrol gruplarından 5'er hasta çeşitli nedenlerle çalışmaya katılmaktan vazgeçtiler. Tüm hastalara fibromiyalji konusunda 6 saatlik eğitim ve ev egzersizi verildi. Tedavi grubundaki hastalara 2 hafta süre ile haftada 5 gün 20 dakika olmak üzere 38°C sıcaklıkta tam banyo uygulaması ve sırt bölgesine 45°C sıcaklıkta paket peloid uygulaması yapıldı. Bütün hastalar medikal tedavilerine devam ettiler. Hastalar tedaviye kör bir hekim tarafından tedavi öncesi, tedavi sonrası, 1. ay ve 3. ay değerlendirildi. Ölçüm parametreleri olarak Fibromiyalji Etki Sorgulaması (FIQ), Beck Depresyon İndeksi (BDI) , hasta global değerlendirmesi ve doktor global değerlendirmesi (VAS) kullanıldı. Bulgular: On beşinci gün ve 1.aydaki ölçümlerin başlangıca olan farkları karşılaştırıldığında tedavi grubu ağrı şiddeti, hasta global değerlendirmesi, doktor global değerlendirmesi, yorgunluk, dinlenmemiş uyanma, tutukluk hissi, gerginlik düzeyi, depresyon düzeyi ve fibromiyalji etki sorgulaması değerlendirmelerinde kontrol grubuna üstün bulundu. Bu üstünlük hastaların dinlenmemiş uyanma şikâyetlerinin değerlendirmesinde 3.ay'a kadar devam etmiştir. Beck depresyon indeksinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Fibromiyaljide 2 hafta süreyle tam banyo ve paket peloid uygulamasından oluşan tedavi ve hasta eğitimi kombinasyonunun sadece hasta eğitiminden daha etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bagdatli A. Comparison of the effectiveness of patient education in patients with fibromyalgia with combinatory use of patient education, full-bath, and mud-pack applications. Istanbul University, Health Science Institute, Medical Ecology and Hydroclimatology Department. M.Sc. Thesis, Istanbul 2011.Objective: The aim of this randomized controlled study is to compare the short and mild term effects of hot water bath, mud-pack and patient education in patients with fibromyalgia with the effects of patient education in patients with fibromyalgia. Method: Seventy women with fibromyalgia syndrome were randomly assigned to either therapy group (35) or control (35) groups. After randomization 5 patients from treatment group and 5 patients from control group were dropped out from the study with different excuses. All patients had 6-hours patient education program about the disease and were given a home exercise program. The patients in the therapy group had thermal water bath at 38°C for 20 minutes a day, and mud-pack treatment afterwards on back region at 45°C. Hot water bath and mud-pack were applied on week-days for 2 weeks. All patients continued to take their medical treatment. An investigator who was blinded to the intervention assessed all the patients before and after the treatment, at the first and the third months of follow-up. Outcome measures were FIQ, BDI and both patients and physicians global assessments. Results: Therapy group was significantly better than the control group at after the treatment and the first month follow-up assessments in terms of patient?s and investigator?s global assessment, total FIQ, and pain intensity, fatigue, non-refreshed awaking, stiffness, anxiety and depression subscales of FIQ. The superiority in stiffness intensity lasts up to 3rd months. No significant difference was found between the groups in terms of BDI scores. Conclusion: It is concluded that 2 weeks hot water bath and mud-pack application combined with patient education has more beneficial effects in patients with fibromyalgia syndrome as compared to patient education alone.