Preterm yenidoğanda ağrıyı değerlendirmede kullanılan EDIN ölçeğinin geçerlik- güvenirlik çalışması
Validity and reliability of EDIN scale used in the assessment pain in preterm newborn
  1. Tez No: 302706
  2. Yazar: SEMA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DUYGU GÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik ağrı, preterm, geçerlik, güvenirlik, EDINAraştırma, Chronic pain, preterm, validity, reliability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bayraktar, S. (2011). Preterm Yenidoğanda Ağrıyı Değerlendirmede Kullanılan EDIN Ölçeğinin Geçerlik- Güvenirlik Çalışması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Araştırma, 25-36 gestasyon haftasında olan preterm yenidoğanlarda ağrı değerlendirmesinde kullanılan Yenidoğan Ağrı ve Rahatsızlık Ölçeği (EDIN)' nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi amacıyla metodolojik yöntem ile tanımlayıcı tipte gerçekleştirildi. Araştırma kapsamına toplam 120 preterm yenidoğan alındı. Araştırmada, 5 alt grubu olan toplam 20 maddeden oluşan EDIN ölçeğinin geçerlik güvenirliği incelendi. Ölçek; dil ve kapsam geçerliği, yapı geçerliği, iç tutarlık, gözlemciler arası güvenirlik ve ölçek puanları ile günlük bakım uygulamaları arasındaki ilişki açısından değerlendirildi.Örneklem kapsamına alınan bebeklerin % 58.3'ü erkek, %41.7'si kız idi. Ölçeğin Kapsam Geçerlik İndeksi=0,88, madde toplam madde puan korelasyonları 0,33 ile 0,59 arasında (p=0,000) ve iki gözlemcinin gerçekleştirdiği ölçümlerin birlikte değerlendirilmesi sonucu elde edilen Cronbach alpha değeri 0,86 idi.Bağımlı örneklerde t testi iki gözlemcinin sonuçlarının karşılaştırılmasında kullanıldı. Bağımlı örneklerde t testinde ``vücut hareketleri'' ve ``sakinleştirilebilme'' alt gruplarında istatistiksel farklılık bulunmakla birlikte gözlemciler arası uyumun incelendiği pearson korelasyon testi sonucu bütün alt gruplarda gözlemciler arası çok güçlü düzeyde uyum olguğu belirlendi (r=0,87, p=0,000). EDIN ölçek puanları ile bebeklere uygulanan günlük bakım girişimleri arasında istatistiksel olarak bir ilişki olmadığı, EDIN ölçeğinin kronik ağrı belirtilerini değerlendirdiği görüldü.Sonuç olarak EDIN ölçeğinin, Türkçe geçerlik- güvenirlik çalışması yapılarak istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yeterli olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda preterm yenidoğanda kronik ağrıyı değerlendirmede EDIN ölçeğinin kullanılabilir bir araç olması sağlandı.
Özet (Çeviri)
Bayraktar, S. (2012). Validity and Reliability of EDIN Scale Used in the Assessment Pain in Preterm Newborn. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Child Health and Diseases Nursing. Master Thesis. İstanbul.Our study was conducted methodologically as a descriptive study to determine the validation and reliability of the Turkish version of EDIN used in the assessment of pain on the preterm newborn during 25-36 gestation week. In our study, 120 preterm newborn were included and the reliability of the validation of EDIN scale-consisting of 20 items and 5 subgroups was examined. The scale was assessed in terms of language and content validity, structural validity, internal consistency, the inter-reliability among the observers and the relationship between scale points and daily care.Of the babies taken as samples, 58.3% were male and 41% female. Content validity of scale Index=0,88, the correlation of item to total items between 0,33 and 0,59, and Cronbach alpha value, which was acquired by assessing the measurements of both observers, was 0,86.In dependent samples, t test was used to compare the results of the two observers. In t test of dependent samples, significant statistical differences were found in the sub-groups of ``body movements?? and `consolability?. However as a result of pearson correlation test results, in which the harmony between observers was examined, a strong harmony was determined among observers in all subgroups (r=0,87; p=0,000). It was determined that there was no statistical relationship between EDIN scale points and daily care applied on babies and that EDIN scale assessed the symptoms of chronic pain.In consequence, EDIN scale was determined good enough as to be statistically significant after carrying out the Turkish validation and and reliability test. As a result of our study, EDIN scale was found to be a safe means of assessing chronic pain in the preterm newborn.