59 numaralı İskenderun Kadı Sicili'nin transkripsiyonu ve analizi (H. 1319-1320/M. 1901-1903), (ss. 1-144)
The transcription and analysis of the number 59 of Court Records of Iskenderun (L. C. 1319-1320/A. D. 1901-1903), (ss. 1-144)
  1. Tez No: 302772
  2. Yazar: ELİF ZİYANAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İskenderun, Kadı Sicili, Kandiye, Girit, Muhacir, Aile, Ordu, Gayr-i Müslim, Iskenderun, Kadi Registry, Heraklion, Cretan, Emigrant, Family, Army, Non- Muslim
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışma Osmanlı Devleti'nin önemli kentlerinden biri olan İskenderun'un 1901-1903 yılları arası dönemine ışık tutmaktadır. Mahkeme kayıtları değerlendirilerek İskenderun'un 20. yy başlarındaki sosyal, kültürel ve ekonomik durumu gösterilmeye çalışılmıştır. Sicilde, bölge halkının ekonomik durumları, meşgul olduğu iş kolları, giyim, malzeme, hayvan fiyatları ve gayr-ı menkul fiyatları gibi bilgiler yer almakta olup ayrıca alacak-verecek, boşanma, nafaka, veraset, hırsızlık meseleleri gibi hukuki davalar ve bu davaların çözüm yolları görülmektedir. İskenderun'da ekonomik anlamda değeri yüksek mesleklerden ticaret başta olmak üzere, tıp ve mimari genel anlamda azınlıkların elindedir. Bunun yanında ziraat faaliyetlerini genel olarak Müslüman toplum icra etmektedir. 19.yüzyıl sonlarına doğru Girit muhacirlerinden bir kısmı İskenderun mahallelerine iskan edilmiştir. Gayr-i Müslim ahali ile Müslüman toplum arasında ciddi anlamda sorun yaşanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This work sheds light on the period of İskenderun between 1901 and 1903 which was one of the most important cities of Ottoman Empire. It was tried to show the social, cultural and economical situation of İskenderun at the begining of twentieth century by evaluating the court records. In addition to the economic conditions and industry branches of the local community, clothing , material, prices of the animals and real estates, there are civil trials and their solutins such as credit and debit, divorce, subsistence, inheritance and theft affairs in these record. Minorities generally have the jobs such as primarily trade, medicine and architecture having high value from point of view of economics. On the other hand, Muslim community generally do agriculture. Some of Cretan immigrants are settled on locatins of İskenderun. There were not any serious problems between non-Moslem society and Moslem society.