KOBİ'ler için TFRS'de finansal tabloların sunuluşu ve bir endüstri işletmesi örneği
Presentaion of financial statements in TFRS for SMEs and a case study in a business organization
- Tez No: 302785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyükteki İşletmeler (KOBİ), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), KOBİ'ler için TFRS, Sunum Standartları, Small and Medium Enterprises (SMEs), Internatioanal Financial Reporting Standards (IFRS), Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) for SMEs, Presentation Standards
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dünyada ve Ülkemizdeki ekonomilerin % 95'lik kısmını Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) oluşturmaktadır. Şirketler kesiminde büyük bir paya sahip olan KOBİ'lerin kendilerine özgü yapılarının varlığı zorunlu olmuştur. Bu özel yapılardan biri de finansal raporlamadır. Finansal Raporlama Standartlarının giderek yaygınlaşması KOBİ'lerde bu standartların nasıl uygulanacağını gündeme getirmiştir ve bu soruna yönelik IASB tarafından 2009 yılında KOBİ'ler için UFRS yayınlanmıştır. KOBİ'ler İçin UFRS, küçük düzeydeki işletmelerin kapasiteleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanmış, 239 sayfadan oluşan, müstakil bir Standarttır. Tam set UFRS'lerdeki varlık, borç, gelir ve harcamaların ölçümleri ile muhasebeleştirilmelerine ilişkin ilkeler basitleştirilmiş, KOBİ'leri ilgilendirmeyecek olan bölümler çıkarılmış ve zorunlu tutulan açıklamalar azaltılmıştır. KOBİ'lerin raporlama yükünün daha da azaltılması amacıyla, söz konusu KOBİ'ler İçin UFRS her yıl (veya daha yakın aralıklar) yerine, üç yılda bir gözden geçirilmesi öngörülmüştür. Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu yasal düzenlemeler yapılmış, Türkiye'deki muhasebe ve finansal raporlamaya ilişkin çok başlı uygulamaya son vermek amacıyla, muhasebe standartlarını oluşturmak ve yayımlamak üzere idari ve mali özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) kurulmuştur. Bu çalışmada; Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan ulusal muhasebe sistemleri arasındaki farklılıkları giderecek, finansal raporların karşılaştırılabilirliliğini sağlayacak KOBİ'ler için TFRS'nin neler getirdiği araştırılacak. KOBİ'ler için TFRS'nin sunum standartlarına ilişkin bölümleri(1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.Bölümler)oluşturan kavramlar ve ilkeler, finansal tabloların sunumu ve finansal tablolar ile ilgili konular üzerinde durulacak ve bir endüstri işletmesinde uygulama yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized Enterprises (SMEs) constitute the 95% of economies in the world including Turkey. It has become mandatory that SMEs which have the largest share in business world must have their own specific structures. One of the most important structures is financial reporting. The increasing prevalence of Financial Reporting Standards has led to the following question: How can these standards be applied to SMEs? In order to address this issue, IASB (International Accounting Standards Board) published IFRS (Internatioanal Financial Reporting Standards) for SMEs. IFRSs for SMEs consisting of 239 pages were prepared to consider the capacities and needs of small enterprises. Assets, liabilities, income and expenditure measure guidelines and principles exsisting in full set of IFRSs were simplified, sections which are not directly related to SMEs discarded and mandatory descriptions were also reduced. In order to further reduce the reporting burden of SMEs, it was agreed to review IFRSs for SMEs every three years rather than annually or within closer intervals.During the process of harmonization with Europan Union (EU), legal arrangements in Turkey, which are competible with international accounting standards have been more developed. In order to put an end to multi-headed application of accounting and financial reporting in Turkey and to create and publish national accounting standards, Turkey Accounting Standards Board (TASB) was established. In this study; the differences between national accounting systems used in various countries around the world will be resolved and advantages of TFRSs for SMEs will be explored. Concepts and principles concerning presentation standards in Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) for SMEs will be explained. Issues related to financial statements and their presentation will be mentioned and finally an application made in a business organization will be illustrated.