149 numaralı Ayntâb Şer'îyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi: H. 1294?1295/M. 1877?1878; varak 1?50
The transcription and analyse of Aintab Judicial Record number 149: H. 1294?1295/M. 1877?1878; pages 1?50
  1. Tez No: 302786
  2. Yazar: ESEN YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELÂL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayntap, Şer'îyye Sicili, İ`lâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiye, Aintab, Judicial Record, İlâm, Kassâm, Hüccet, Charter of a waqf
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Şer'îyye Sicilleri, Osmanlı Devletinde mahkemelerde görülen davalarla ilgili muamelelere yer veren kayıtlardır. Şer'îyye Sicilleri idarî ve askerî alandan sosyal alana birçok konuda en önemli başvuru kaynakları arasında kabul edilmektedirler. Bu çalışma Hicri 1294?1295 (M. 1877?1878) tarihli, 149 Numaralı Ayntâb Şer'îyye Sicilinin ilk 50 varağının trankripsiyonunu ihtiva emektedir. Bu tarihler H.1294'ten başlayıp H.1295 tarihinde son bulmaktadır. Trankripsiyondan sonraki süreçte dava ve kayıtlar tasnif ve tenkit edilip bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu trankripsiyon ve araştırmanın sonucunda XIX. yüzyılın son çeyreğinde genelde Osmanlı özelde ise Ayntap'ın içerisinde bulunduğu siyasî, askerî, ekonomik ve kültürel ahval, bir nebze de olsa aydınlatılmaya çalışılmıştır. 149 Numaralı (H. 1294- 1295; M. 1877?1878 Varak 1-50) Ayntâb Şer'îyye Sicili'nin bu kısmında toplam 163 dava tespit edilmiştir. Bu davalar; tereke, müderris, imam, vekâlet, vasi tayini, nafaka, alım-satım, gasb, hırsızlık gibi konuları ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
Judical Records are the documents which include the acts of cases taken place in the courts of Ottoman Empire. Judical Records are accepted among the most important reference materials in many fields from governmental and military areas to social area. This research contains the transcription of the first 50 pages of Aintap Judical Record Number 149, dated Hicri 1294?1295 (A.D. 1877?1878). These dates begin from H.1294 and end H.1295. During the process after transcription it is tried to reach a conclusion by classification and criticism of the cases and the records. In consequence of this transcription and research, it is tried to a tiny bit illuminate the political, military, economical and cultural situation in which generally Ottoman specially Aintap situated in the last quarter of the 19th century. In this part of Aintap Judical Record Number 149 (H. 1294- 1295; A.D. 1877?1878 Pages 1?50) it is determined totally 163 cases. These cases contains the subjects such as; heritage, professor, imam, proxy, appointment of guardianship, alimony, purchase and sale, grab, robbery.