Evlilik çatışmasının sıklık ve yaygınlığının bazı değişkenlere göre yordanması
Prediction of frequency and prevalence of marital conflict according to some variables
  1. Tez No: 302850
  2. Yazar: GAMZE ÜLKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP CİHANGİR ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik çatışması, kök aile ile ilişkiler, problem çözme becerileri, evlenme yaşı, evlilik süresi, Marital conflict, relationships with family of origin, problem solving skills, age at marriage, marital duration
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma kök aile ile ilişkiler, problem çözme becerileri, evlenme yaşı ve evlilik süresi değişkenlerinin evlilik çatışmasının sıklık ve yaygınlığını yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini İzmir ilinde ikamet eden 394 evli birey oluşturmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen veriler Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS) 16.0 ile çözümlenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Evlilik Çatışması Ölçeği, Kök Aile İle İlişkiler Ölçeği, Problem Çözme Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Kök aile ile ilişkilerin, problem çözme becerilerinin ve Kişisel Bilgi Formu'nda yer alan evlenme yaşı ve evlilik süresi değişkenlerinin evlilik çatışması sıklık ve yaygınlığını yordama gücünü belirlemek amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmanın bulguları incelendiğinde, kök aile ile ilişkiler, evlenme yaşı ve evlilik süresi değişkenlerinin evlilik çatışması sıklığını; kök aile ile ilişkileri ve problem çözme becerilerinin ise evlilik çatışması yaygınlığını anlamlı düzeyde yordadığı ortaya konmuştur. Bu bulgular literatürde yer alan diğer araştırma sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to predict frequency and prevalence of marital conflict by variables including in relationships with family of origin, problem solving skills, age at marriage and marital duration.The sample of the research contained 394 married people who were located in İzmir. The Statistical Package for Social Sciences version 16.0 was used to analyze the data collected on this research. In this study, in order to collect the data, four instruments were used: The Scale of Relations with Family of Origin, Problem Solving Inventory and The Personal Information Form.Multiple Regression Analysis was used to investigate the power of the relationship between marital conflict and relationships with family of origin, problem solving skills, age at marriage and marital duration.This study showed that relationships with family of origin, age at marriage and marital duration were found to be a significant predictors of the frequency of marital conflict. Furthermore relationships with family of origin and problem solving skills were found as significant predictors of the prevalence of marital conflict. These findings were discussed in the light of the other study results found on the empirical literature.