Anadolu efsanelerinin tanımı ve tasnifi
The definition and classification of Anatolian legends
- Tez No: 302935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖNCÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: efsaneler, efsaneler üzerine tezler, folklor, sözlü gelenek, legends, thesis on legends, folklore, oral tradition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de efsaneler üzerine yapılmış tezlerin tespit ve tenkitinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın temel hedefi halk biliminin önemli çalışma sahalarından biri olan efsaneler üzerine ülkemizde yapılan çalışmaların değerlendirilmesiyle, bu çalışmaların ulaştığı ilmî derece ve eksikliklerin tespit edilip konu üzerine ileriki araştırmacılara ışık tutmaktır.Çalışmada öncelikle efsaneler hakkında kısaca bilgi verilmiş, Türkiye'de efsaneler üzerine yapılmış çalışmaların bibliyografyası saptanabildiği kadarıyla aktarılmıştır. Ardından efsaneler üzerine kaleme alınmış kitaplardan bazıları incelenmiştir.Tezin ana eksenini oluşturan Türkiye'de efsaneler üzerine yapılmış tezlerden mümkün olduğunca çok sayıda teze ulaşılmıştır. Ulaşılan bu tezler bir sınırlandırmaya tabi tutularak çalışmamızda farklı örneklemler sağlayacak tezlerin incelenmesine gayret edilmiştir. Bu amaçla saptanan tezler incelenmiş, tanıtılmış ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it?s aimed to determinate and criticizes the thesis that have been studied in Turkey and on legends. The main goal of the study is be able to enlighten further researchers of the subject by assessment of the works that have been studied in Turkey and on legends and state the academic level and deficiencies of these works.In this study first a brief explanation of the legends has been made and the bibliography of the works that have been studied in Turkey and on legends given. Then a number of books on legends has been examined.Because the main basis of our thesis is the thesis that have been studied in Turkey and on legends, we tried to reach as much as thesis that we could. We tried to select different samples of thesis among them. These thesis has been analyzed, reviewed and appraised.