Entelektüel sermayeyi ölçme yöntemlerinden Ante Pulic'in entelektüel katma değer katsayısı yöntemi ve piyasa değeri/defter değeri yönteminin karşılaştırılması
Comparison of market value/book value methods and value added parameter of Ante Pulic's an intellectual capital measuring method
  1. Tez No: 302936
  2. Yazar: SEVAL AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Entelektüel Sermayenin Ölçümü, Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı Metodu, Entelektüel Katma Değer Katsayısı Metodu, Hizmet Sektörü, İntellectual Capital, Measurement of İntellectual Capital, Market Value/Book Value Method, Value Added İntellectual Capital, Service İndustry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde sermaye yoğun üretimin yerini bilgi yoğun üretimin alması sonucunda bilgi, rekabet üstünlüğü sağlayan önemli bir üretim faktörü haline gelmiştir. Bilginin kullanılmasıyla işletmedeki maddi olmayan varlıkların önemi maddi varlıkların önüne geçmiştir.Kısaca, değere dönüştürülebilen varlık olarak tanımlanan entelektüel sermaye işletmeye rekabet gücü kazandıran soyut bir sermaye çeşididir. Entelektüel sermaye; insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesi olmak üzere üç unsurdan oluşmaktadır.Bu çalışmanın ilk bölümünde entelektüel sermaye kavramı ve entelektüel sermayenin üç temel unsuru teorik olarak ele alınmaktadır. İkinci bölümünde ise, entelektüel sermayenin ölçülmesi, raporlanması konuları incelenerek detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.Üçüncü bölümde, hizmet sektöründeki işletmelerin iki yönteme göre entelektüel sermayeleri hesaplanmakta ve yöntemler karşılaştırılmaktadır. Kullanılan ölçüm yöntemleri, Piyasa Değeri/Defter Değeri metodu ve Ante Pulic'in Entellektüel Katma Değer Katsayısı (Value Added Intellectual Coefficient-VAIC)`dır. Çalışma sonucunda, işletmelerin entelektüel sermayelerinin ölçümünde Piyasa Değeri/Defter Değeri(PD/DD) yöntemi yerine Ante Pulic'in Entelektüel Katma Değer Katsayısı yöntemini tercih etmelerinin işletmeler için gerçek verileri elde etmelerinde daha etkin rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recent developments have shown that as capital-intensive modes of production gave way to knowledge-intensive modes of production, knowledge emerged as a factor of production that provides significant competitive capacity. As a result of greater utilization of knowledge, intangible assets held by the enterprize gained greater importance compared to the tangible assets.Briefly, intellectual capital which can be defined as the assets which can be transformed into value, is an abstract from of capital that provides the enterprize with competitive capacity. İntellectual capital has three constituents, human capital, structural capital, and customer capital.İn the first section of this study, the concept of intellectual capital and its three constituents are evaluated within a theoretical perspective. İn the second section, measurement and reporting of intellectual capital are discussed in greater detail.İn the third section of study, calculated intellectual capital of enterprizes in the service industry, and their calculate methods are compared. These methodologies are the Market Value/Book Value Method and Ante Pulic?s Value Added İntellectual Coefficient (VAIC). The conclusion of this study is, that preperto use Ante Pulic?s Value Added İntellectual Coefficient instead of the Market Value/Book Value Method (MV/BV), will play more efficiency role on to get real datas for enterprizes.