Hukuk devletinden bir sapma olarak derin devlet sorunsalı
The question of deep state as a deviation from state law
  1. Tez No: 302970
  2. Yazar: ERAY GÖÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gizli Servis, Hukuk Devleti, Devletin Bekası, Din, Türk İstihbaratı, Secret Service, Constitutional State, TheSurvival Of The State, Religion, Turkish Intelligence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, dünya üzerinde söz sahibi konumdaki istihbarat örgütleri ( gizli servisler) ile Türkiye'de Osmanlıdan günümüze istihbarat toplama görevini üstlenmiş servislerin yapıları, çalışma şekilleri ve tarihsel süreç içerisinde hukuk devletinden sapma yönelimleri ele alınmaktadır. Bunun için öncelikle, devletin ortaya çıkışı, tarihsel süreç içerisinde gelişimi, hukuk devleti, hukuk devletinden sapmalara ortam hazırlayan hikmet-i hukümet, devletin bekası gibi kavramlar üzerinde durulmaktadır.İkinci olarak dünya üzerinde söz sahibi istihbarat servisleri, bunların kuruluşu, hangi ülkelerde kuruldukları, kuruluş gayeleri, zaman içinde siyasal, sosyal ve ekonomik hayata etkileri incelenmektedir. Son bölümde ise Türk istihbarat servisleri, Osmanlı devletinden günümüze servislerin sosyal hayata etkileri, Türk istihbaratı ile diğer önemli istihbarat örgütlerinin benzer ve zıt yönleri incelenmiş, istihbarat servislerinin denetiminin güç olmasından dolayı hukuk çizgisinin dışına çıkma, hukuksuzluğu ilke edinme gibi yönelimlerinin sebep ve sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is held the historical orientation of deviations in state law of the most important intelligence agencies around the world (thesecretservices) and undertook the task of intelligence-gathering services in Turkey since the Ottomans. Firstly, it is examined the concepts such as the emergence of the state, the development of the course of history, state of law, the survival of the state, law deviations and raison d'etat.Second, intelligence services around the world influence, in which countries are established, the organization to their goals over time, the political, social and economic impacts of life arediscussed. The next stage, the effects of Turkish intelligence services from the Ottoman state to the present day social life, similar to the Turkish intelligence and counter intelligence agencies and other important aspects of power control are mentioned. Because of the trouble of the control of intelligence services, the services have an intention of going out of law.