Soğuk Savaş'ın bitiminden günümüze Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununa bakışı
View of European Union on Cyprus problem from Cold War to present day
- Tez No: 302978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Birleşmiş Milletler, Türkiye, Turkish Republic of Northern Cyprus, European Union, Greek Cypriots, United Nations, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tezin temel amacı, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununa yönelik 1980'lerin ortasına kadar süren nispeten tarafsız bakış açısını 1 Ocak 1981'de Yunanistan'ın Avrupa Birliği üyesi olmasıyla birlikte değiştirmesinin sebep ve sonuçlarını ardından 1 Mayıs 2004'te AB'ye üye olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Birliği yönlendirme çabalarını ortaya koymaktır.Çalışmanın birinci bölümünde Kıbrıs'ın jeopolitik önemi vurgulanarak, tarihsel süreçte Kıbrıs'ta yaşanan gelişmelerden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Yunanistan'ın Avrupa Birliği üyesi olmasıyla birlikte, Birliğin Yunanistan'ın yanında yer alarak, Kıbrıs sorununda bir taraf haline gelmesi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Avrupa Birliği üyesi olmasıyla beraber, bu üyeliği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmaya başlaması ve Kıbrıs sorununda günümüze kadar yaşanan gelişmeler üzerinde durulmuştur.Sonuç olarak, Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çabalarının tek başına yeterli olmadığı bunun yanı sıra Avrupa Birliği'nin çözüm konusunda isteksiz davranan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni de çözüme yönlendirmesi ve Birleşmiş Milletler çatısı altındaki çözüm çabalarını desteklemesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the thesis is to establish grounds reason and results of changes of view point of European Union, having neutrally approached until mid-eighties, to Cyprus Problem with EU membership of Greece in 1 January 1981 and also how Greek Cyprus has struggled to direct EU after its EU membership in 1 May 2004.In the first chapter of this study, the history of Cyprus was shortly cited while the geopolitical importance of Cyprus Island was pointed out. In the second chapter, it was argued out how EU has started to be on Greece?s side in Cyprus Problem, synchronously with EU membership of Greece. In the third chapter, it was investigated how Greek Cyprus has been abusing its EU membership as pressure equipment against Turkish Republic of Northern Cyprus and Turkey. Moreover, developments in Cyprus problem were overviewed from EU membership of Greek Cyprus to recent days, in the third chapter.In conclusion, it was concluded that only struggles of Turkey and Turkish Republic of Northern Cyprus were not enough to settlement of Cyprus problem and European Union have to direct Greek Cyprus, unwillingly behaving to find a solution in Cyprus problem, and also EU have to support efforts of United Nations to find permanent settlement in Cyprus.