Türkiye muhasebe standartlarının uygulanabilirliğine ilişkin Kars ilinde bir araştırma
Astudy of the unity of the opplication of accounting standards of Turkey in the province of Kars
- Tez No: 302984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Uluslararası Muhasebe Standartları, Türkiye Muhasebe Standartları, Kars, Accounting, International Accounting Standards, Turkish Accounting Standards, Kars
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Küreselleşme, uluslar arası birçok faktörü etkilediği gibi muhasebe bilimini de etkilemektedir. Özellikle yirminci yüzyılın son çeyreğinde muhasebe biliminin küreselleşmesi adına büyük adımlar atılmıştır. Ortak bir muhasebe dili oluşturulması sürecinde Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) oluşturularak, Uluslararası Muhasebe Standartları yayınlanmıştır. UFRS ve dolayısıyla TMS'nin temel prensibi, mali tabloların, işletmelerin gerçeğe en yakın mali durumunu gösterecek değerleme ve kayıtlara alma standartlarıyla hazırlanmalarıdır. Yatırımcılara, kredi kuruluşlarına, kısaca tüm mali tablo kullanıcılarına doğru mali bilgiler verecek bir muhasebe sistemi esastır.Uluslararası Muhasebe Standartlarını esas alan Türkiye Muhasebe Standartları, yürürlüğe girdiğinde dünya ile finansal raporlama bağlamında entegrasyon sağlanacaktır. İşletmeler faaliyetlerinin sonuçlarını daha gerçekçi ve uluslararası normlara uygun olarak görebilecekler ve böylece daha doğru kararlar verebileceklerdir.Bu çalışmanın amacı, uygulamada görülebilecek uyum sorunlarının çözümü noktasında, ilgililerin karşılaşabilecekleri muhtemel sorunları tespit etmek amacıyla Kars'taki muhasebe meslek mensuplarının bakış açılarını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Globalization affects the science of accounting just like has influence on many international factors. Especially in the last quarter of the twentieth century, great strides have been taken in order to globalize the science of accounting, in the process of creating a common accounting language, on International Accounting Standard board (IASB) has been established and the International Accounting Standarts have been published. The basic principle of UFRS and also TMS is to be prepared with the standarts that have evaluation and records which will give the most real- like financial status of fiscal tables and businesses. Investors, credit institutions shortly for all the users of fiscal tables, the goal is to form an accounting system that will give accurate financial information.When the Turkey?s Accounting Standarts, based on Internatioanal Accounting Standards, are put into action an integration will be provided with the world in the context of financial reporting, businesses will be able to see the results of their activities in a more realistic and appropriate way to international norms, and thus give accurate decisions.The purpose of this study is to examine the perspectives of accounting professionals in Kars in order to identify the problems which are likely to be faced by workers at the point of solving the probable problems that can be seen at practice.