Spor federasyonlarında çalışanların, sosyal beceri, iş doyumu ve problem çözme yeterlilikleri üzerine bir araştırma
A research to understand social skills, job satisfaction and problem solving capability of employees of sport federation
  1. Tez No: 303136
  2. Yazar: SELAHATTİN AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Federasyonları, Sosyal Beceri, İş Doyumu, Problem Çözme Becerisi, Sports Federation, Social Skills, Job Satisfaction, Problem Solving Skills
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu araştırma; spor federasyonlarının merkez teşkilatında farklı statüde çalışan personellerin, sosyal beceri, iş doyum ve problem çözme beceri düzeylerini tespit ederek, kişisel özelliklere göre bunların farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Betimsel bir nitelikte olan bu araştırmanın örneklemi, 2009 yılında özerk spor federasyonların merkez teşkilatında çalışan 15 Genel Sekreter, 9 Sportif Eğitim Uzmanı, 32 Spor Uzmanı, 10 Şef, 29 Memur ve 57 Sözleşmeli personel olmak üzere toplam 152 personelden oluşmaktadırAraştırmada veri toplama aracı olarak personelin sosyal beceri düzeyini belirlemek için 1986 yılında Riggio tarafından geliştirilen ve 1989 yılında Yüksel tarafından Türkçeye uyarlanan“ Sosyal Beceri Envanter (Kendini Tanımlama Envanteri), personelin iş doyun düzeyini belirlemek için Dawis ve arkadaşları tarafından geliştirilen Deniz ve Güliz tarafından Türkçeye çevrilen ”Minnesote İş Doyum Ölçeği (MIDÖ)“, personelin problem çözme becerilerini belirlemek için 1982 yılında Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen ve 1993 yılında Şahin, Şahin ve Peterson tarafından Türkçeye uyarlanan ”Problem Çözme Envanteri“ ve personelin kişisel özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen ”Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır.Araştırmaya katılan personelin toplam puanlarda orta düzeyde sosyal beceri düzeylerine, orta seviyenin üzerinde iş doyumuna ve orta derecede de problem çözme becerisine sahip oldukları tespit edilmiştir. Kişisel özelliklerine göre de gerek sosyal beceri, gerek iş doyumu gerekse de problem çözme becerileri bazılarında farklılaşırken bazılarında da anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to reveal in the central organization of the autonomous sports federations in the different categories of employees by determining social skills, job satisfaction and problem-solving skills levels , they differ according to personal characteristics.Descriptive in nature, this study sample consist of the autonomous sports federations in the central organization working 15 General Secretary in 2009, 9 Sport Education Specialist, 32 Sports Specialist, 10 Chief, 29 officers and 57 contract staff to a total of 152 staff.In research the data were collected to determine the level of social skills of staff in 1986, has used ,developed by Riggio and in 1989,“Social Skills Inventory (Self-Description Inventory) was adapted into Turkish by Yuksel,to determine staff job satisfaction levels developed by Dawis and colleagues , translated into Turkish by Deniz and Güliz ”Minnesota Job Satisfaction Scale (MIDO), to determine the personel problem-solving skills in 1982, developed by Heppner and Peterson and in 1993, Turkish adaptation of“Problem Solving Inventory??by Şahin and Peterson? and to determine the personal characteristics of staff, the”Personal Information Form " developed by researcher .It was identified that staff participated in research have in middle level social skills level,over middle level job satisfaction and problem solving skill in total scores.According to personel characteristics,both the social skills,job satisfaction and both problem solving skills ,while differ in some of them,a significant relationship wasn?t recovered in some of them.