Kök kanallarında Nd: YAG lazer kullanımının mikrobiyolojik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of microbiological efficiency of Nd: YAG laser application in root canals
  1. Tez No: 303174
  2. Yazar: MEHMET SİNAN AKÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: E. faecalis, E. coli, NaOCl, Nd:YAG lazer, E. faecalis, E. coli, NaOCl, Nd:YAG laser
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasının amacı E. faecalis ve E. coli ile kontamine edilmiş kök kanallarında Nd:YAG lazerin antibakteriyel etkinliğini NaOCl ile karşılaştırarak incelemektir.Çalışmamızda 60 adet çekilmiş, çürüksüz, tek köklü üst santral diş kullanılmıştır. Dişlerin kronları mine sement birleşiminden kesilerek köklerinden ayrılmıştır. Kök kanalları klasik preparasyon tekniği ile genişletilmiştir. Dişler iki gruba ayrılmıştır. 30 adet diş E. faecalis, 30 adet diş E. coli ile kontamine edilmiştir. Her iki gruba da sırasıyla Nd:YAG lazer, Nd:YAG lazer/NaOCl, yalnızca NaOCl uygulanmıştır. Pozitif ve negatif kontrol gruplarıyla deneyin güvenilirliği doğrulanmıştır. Dezenfeksiyon işlemleri sonrası bakteri koloni miktarları sayılmıştır. Bulgular Friedmen testi ve Conover testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Bulgularımıza göre Nd:YAG lazer uygulaması, hem E. faecalis hem de E.coli bakterilerini tamamen yok edememiştir ancak bakteri sayısında istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma sağlamıştır (p0,05).Sonuçlarımız, kök kanalında Nd:YAG lazer uygulamasının antibakteriyel etkinlik göstermesine rağmen bakterilerin tamamını yok edemediğini buna karşılık NaOCl uygulamasının tek başına kök kanal sistemini steril edebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare antibacterial efficiency of Nd:YAG laser and NaOCl on infected root canals with E. faecalis and E. coli.In our study 60 extracted single rooted, maxillary central incisors were used. The crowns were removed and the roots were instrumented with conventional techniques. Teeth were divided into two groups, 30 teeth were contaminated with E. faecalis and 30 teeth were contaminated with E. coli. Nd:YAG laser, Nd:YAG laser/NaOCl, and NaOCl were applied to both groups respectively. Experiment reliability was confirmed with positive and negative control groups. After disinfection process bacteria colony amounts were counted. Findings were evaluated statistically with Friedmen and Conover tests.According to our findings, although Nd:YAG laser could not eliminate both E. faecalis and E. coli completely, it showed a statistically significant decrease in both (p0,05).Our results showed that although Nd:YAG laser application to root canal provided antibacterial efficiency, it could not eliminate all of the bacteria. Despite of this NaOCl application could sterilize root canal system.