Kadının çalışma durumunun emzirmeye etkisi
The effect of woman's work status on breast-feeding
- Tez No: 303253
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Breastfeeding, working woman, breast milk, formula, breastfeeding permission, nurse
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yorgancı Sökücü, F. (2010). Kadının Çalışma Durumunun Emzirmeye Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bebeğini emziren kadınlarda, çalışma durumunun emzirme üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma bebekleri 6-12 ay arası dönemde ve en az 3 ay süre ile emzirmiş olan, devlet hastanelerinin çocuk polikliniklerine başvuran, çalışmayan 190 anne ve aynı özelliklere sahip, 3 devlet dairesinde çalışan 190 anne ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında, sosyo-demografik özellikler, emzirme durumları ve çalışma durumunun emzirme üzerine olan etkilerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanıldı.Çalışmada annelerin çoğunluğu 24-29 yaş grubundaydı. Çalışan annelerin, çalışmayan annelere göre eğitim düzeyleri daha yüksek bulundu. Çalışan annelerin mesleği hemşire ve memur ağırlıklı idi. Annelerin çalışıyor olmasının anne sütü verme süresini azalttığı görüldü. Çalışan annelerin bebekleri çalışmayan anne bebeklerine göre daha az sıklıkla emzirilmekteydi. Çalışan annelerde daha sıklıkla gündüz mesaisi olduğu için bebeklerini akşam saatlerinde emzirmekteydiler. Ek gıda verme oranı çalışan annelerde daha yüksek bulundu. Annelerin doğum ve süt izinlerini yetersiz buldukları ve çalışma şekillerinin emzirmelerine engel olduğu belirlendi.Sonuç olarak, annelerin çalışma durumu emzirmenin sıklığını ve süresini azaltmakta, ek gıda ile beslemeyi arttırmaktadır. Çalışan annelerin bebeklerinin anne sütü alma süresini artırmaya yönelik olarak süt izni ve doğum sonrası izin gibi yasal ve sosyal düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.Anahtar Kelimeler : Emzirme, çalışan anne, anne sütü, ek gıda, süt izni, hemşire
Özet (Çeviri)
Yorganci Sokucu F. (2010) The effect of woman's work status on breast-feeding. Istanbul University Institute of Health Science, Department of Obstetric and Gynecologic Nursing. Master thesis. istanbulThe study was planned in order to determine the effect of woman's work status on breast-feeding in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). The study was applied with mothers that their babies who is in the period between 6-12 months and have at least 3 months for a period of nursing and mothers who apply to outpatient clinic of the Department of child public hospital and 190 mothers who have not job and 190 mothers that have same characteristic with other 190 mothers and who work in 3 different government agency. Socio demographic character, nursing status and survey method were used by researchers to determine impacts on nursing of working status.In the study majority of mothers were in the period between 24-29 ages. Working mothers have high-education than nonworking mothers. Generally working jobs of mothers were or civil servant. According to study mother?s work status decreased nursing- time for baby. Working mother?s baby was nursed least than nonworking mother?s baby. Working mothers generally nursed their baby in evening period because of they have day-time work. Working mothers gave more additional food to baby than nonworking mothers. Study determined that according to mothers maternity leave and nursing leave was not enough and work status of mothers prevented to nursing.As conclusion, in working mothers was decreased frequency and time of nursing and increased formula feeding. For increasing breastfeeding time on working women?s babies, should be advice legal and social arrangements on breastfeeding and postpartum permissions.