Tüm ağız dezenfeksiyon tedavisinin sigara içen bireylerde klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
Clinical outcomes evaluation of full mouth disinfection in the treatment of smoker patients with chronic periodontitis
- Tez No: 303307
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKUD DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontal disease, periodontal therapy, root planing, full mouth disinfection, smoking
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, sigara içen kronik periodontitisli hastalarda tüm ağız dezenfeksiyonunun klinik sonuçlarının değerlendirilmesidir. Bu amaçla çalışmamızda hepsi yoğun sigara (10>/gün) kullanıcısı kronik periodontitisli 60 hasta rastgele olarak çalışma ve kontrol grubuna ayrılmıştır. Kontrol grubuna birinci kadrandan başlayarak 1 haftalık aralıklarla detertraj ve kök yüzeyi düzleştirme işlemleri (geleneksel başlangıç tedavi) uygulanmış ve oral hijyen eğitimi verilmiştir. Çalışma grubu olan tüm ağız dezenfeksiyonu grubu hastalarına 24 saat içinde tüm ağız detertraj ve kök yüzeyi düzleştirme işlemleri uygulanmış ve işlemden hemen sonrası lokal dezenfeksiyon işlemi için hasta dil sırtını 1 dakika süre ile %1 Klorheksidin jel ile fırçalamış ardından 2 sefer 1 dakika süreyle %0.2 Klorheksidin gargara ile ağızları çalkalattırılmış ve takiben hekim tarafından 10 dakika içinde 3 kere %1 Klorheksidin jel ile subgingival irrigasyon işlemi yapılmıştır. Baştaki üç işlemi 8 gününde tekrarlanmış, buna ilaveten hastalar 2 ay boyunca günde iki kere %0.2 Klorheksidin gargara ile ağızlarını çalkalamaları istenmiştir. Altı ay takip sonrası klinik parametrelerin ölçümü sonucunda çalışma grubu hastalarının takip eden randevularda plak indeksi (Pİ), gingival indeksi (Gİ), kanama indeksi (SKİ) ve sondalanabilir cep derinliğinde (SCD) anlamlı şekilde azalma gösterdiğini, ayrıca klinik ataşman düzeyindeki (KAD) kazanç anlamlı şekilde artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmamızda geleneksel periodontal (BT) ve tüm ağız dezenfeksiyon (TAD) tedavilerinin her ikisi de bütün periodontal parametreler üzerinde olumlu sonuçlar sağlamıştır. TAD tedavi yöntemi, sigara içen bireylerde BT yöntemine göre bütün klinik parametreler (Pİ, Gİ, SKİ, SCD ve KAD) üzerinde üstünlük oluşturmuştur.Anahtar Kelimeler : Periodontal hastalık, periodontal tedavi, kök yüzeyi düzleştirme, tüm ağız dezenfeksiyonu, sigara.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the clinical outcomes of full mouth disinfection in the treatment of smoker patients with chronic periodontitis. For this purpose, 60 patients with advanced chronic periodontitis and heavy smokers were randomly allocated to a test or control group. The patients from the control group received scalings and root planings per quadrant as well as oral hygiene instructions at one-week intervals. Full-mouth disinfection in the test group was sought by the removal of all plaque and calculus (in two visits within 24 hours). In addition, at each of these visits, the tongue was brushed with a 1% chlorhexidine gel for one minute and the mouth rinsed with a 0.2% chlorhexidine solution for 2 minutes. Furthermore, subgingival chlorhexidine (1%) irrigation was performed in all pockets. These applications were repeated in the eighth day. The patients of the test group were asked to rinse with 0.2% chlorhexidine twice a day during 2 months. The clinical parameters were recorded. After 6 months follow up the test group patients showed a significantly higher reduction in plaque index (Pİ), gingival index (Gİ), bleeding index, probing depth and more gain in clinical attachment level for medium and deep pockets at all follow-up visits. This study showed that both of FMD and QSRP treatment modalities have positively effected the clinical outcomes of periodontal therapy and demonstrated that full-mouth disinfection within 24 hours significantly improves the outcome of periodontal treatment more than QSRP therapy in smokers .