Gonartrozlu hastalara uygulanan total diz protezlerinde sabit insert ve hareketli insert kullanımının erken ve geç dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of early and long term resultsof the patients applied total knee prosthesis with polyethylene mobile bearing and fixed bearing insert
- Tez No: 303328
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SELİM YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Knee arthrosis, total knee arthroplasty, mobile bearing insert, fixed bearing insert
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Diz eklemini ilgilendiren artrotik patolojilerde uygulanan medikal ve diğer cerrahi müdahalelerin yetersiz kaldığı durumlarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan oranlarda total diz replasmanı tercih edilmektedir.Bu tez çalışmasında Ocak 1999-Ekim 2011 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ileri deformiteli yeterli takipleri yapılan 70 hastanın 70 dizi incelenmiştir.Çalışmamızda dizin fonksiyonel anatomisi, diz eklemi ve diz protezinin biomekaniği, diz artroplastisinin tarihsel gelişimi, protezlerin smıflandınlması, endikasyonları, cerrahi teknik ve sorunlu vakalardaki yaklaşımlar genel bilgi olarak verilmiştir. Hastalar yöntemimiz sunularak sonuçlarımızın literatür ışığında tartışması yapılmıştır.Ortalama takip süresi 57.7 ay, 52'i kadın, 18'si erkek hasta mevcuttu. Ortalama yaş 65.6 (53-81) idi. Hastaların çoğunluğunda primer patoloji osteoartritken romatoid artrit kinci sırayı almaktadır.Hastalar Amerikan Diz Cemiyeti'nin önerdiği değerlendirme sistemine göre değerlendirildi. Hareketli insert ve sabit insert kullanılan hastaların preoperatif değerlendirilmelerinde diz skorları ile diz fonsiyon skorları arasında gruplara göre anlamlı bir fark yoktu. Hastalar postoperatif karşılaştırdığımızda diz skorlarındaki değişime göre hareketli insert uygulamasının, sabit insert uygulamasından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha faydalı olduğu görüldü (p=0.01). Ancak diz fonksiyon skorlarındaki değişime göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktu (p=0.68).Bu çalışmadan çıkaracağımız sonuç hareketli insert ve sabit insertin uygulandığı total diz protezlerinde kısa ve orta dönem sonuçları arasında hareketli insert uygulamasının diz skorunda istatistiksel olarak daha anlamlı bulunmasıyla hareketli insert kullanılan total diz protezlerinin klinik sonuçlarının daha iyi olacağı kanaatine ulaştık.Anahtar Kelimeler;diz artrozu,total diz protezi, hareketli insert,sabit nsert
Özet (Çeviri)
For the management of an arthrotic knee, one should try all the conservative procedures and when all these methods are inadequate for the patients, the general trend is to replace the joint surfaces.In this research we evaluated the patients with the diagnosis of artrhrosis and severe deformity of the knee who were admitted to our clinic inbetween January 1999 -October 2011. There were 70 knees of 70 patients in our study group.We evaluated the management of our patients by inspecting the functional anatomy of the knee, biomechanics of the knee and total knee prosthesis, the indications for total knee arthroplasty and the results of our clinic?s experience.Our mean follow - up time was 57.7 months. Patients demographics were; 52 female, 18 male, mean age 65.6 (53-81). Most of the knees were Osteoarthritic and the second most common diagnosis was rheumatoid arthritis.The patients were evaluated according to the American Knee Society Knee and Functional Scores. In the preoperative evaluation there were no significant difference of the knee scores and knee function scores between patients whom had been used mobile bearing or fixed bearing total knee prosthesis. In the postoperative evaluation mobile bearing inserts were statistically more beneficial then the fixed bearing inserts. (p=0.01) But there were no statistically significant difference between the alterations of the knee functional scores.In conclusion there were statictically significant diffecence of midterm and short term results between mobile bearing and fixed bearing total knee prosthesis so clinical results of mobile bearing total knee prosthesis are supposed to be superior.