Fixed bearing ve mobile bearing inser kullanılan total diz prozeti uygulanmış hastaların klinik ve fonksiyonel sonuç açısından karşılaştırılması
Comparison of the clinical and functional results of the patients who had undergone total knee replacement using fixed bearing and mobile bearing inserts
- Tez No: 141984
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Mobile bearing, fixed bearing, fonksiyon, sonuç, tatmin 32, Mobile bearing, fixed bearing, function, outcome, satisfaction 35
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Giriş: Total diz replasmanı son 25 yıldır gonartrozu olan pek çok hastanın yaşam konforunu arttırmış olan bir ortopedik ameliyattır. Bu işlemle elde edilen hareket açıklığını arttırmaya ve implantın aşınarak gevşemesini önlemeye yönelik araştırmalar devam etmektedir. Bu nedenle zaman içinde pek çok değişik dizaynda total diz protezi ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de mobile bearing diz protezleridir. Bu çalışmanın amacı yıllardır kullanımda olan fixed bearing protezlerle mobile bearing protezlerin klinik ve fonksiyonel sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Nisan 1998 - Nisan 2004 tarihleri arasında ameliyat edilen ve bir ekstremitesine fixed bearing, diğer ekstremitesine mobile bearing sistemli diz protezi uygulanan 26 hasta çalışmaya dahil edildi. Grupta 24 kadın, 2 erkek mevcut olup ortalama yaş 64.9, ortalama takip süresi fixed bearing taraf için 42 ay, mobile bearing taraf için 13.8 ay idi. Her hasta için değerlendirme diz ağrısı, memnun oldukları dizleri, ameliyat sonrası tatmin düzeylerini içeren 1-10 arası değerler verilen analog skala kullanılarak yapıldı. Klinik - fonksiyonel ve radyolojik değerlendirmeler Amerikan Diz Cemiyeti Skorları (Knee Society Score) kullanılarak yapıldı. Hastalar kilolarına göre gruplanarak normal kilolu (14 hasta) ve obes (12 hasta) olarak iki gruba ayrıldılar. Yürüme mesafeleri gözönüne alınarak bu iki grup incelendi ve mesafeye göre iyi, orta ve kötü fonksiyonel sonuç olarak değerlendirildiler 29Hasta verilerinin istatistik analizi SPSS istatistik programı kullanılarak yapıldı. Analizde Wilcoxon Signed Ranks Test, Student T Test, Mann Whitney Testleri kullanıldı ve 0.05 den küçük P değerleri anlamı kabul edildi. Sonuçlar: Hastaların 7 (%26.9) si eklem hareket açıklığı açısından ayırım yapamadı. 13 hasta sabit tarafın, 6 hasta mobil tarafın daha çok büküldüğünü belirtti. Hastaların tatmin skorları ve ağrı skorları açısından iki diz arasında anlamlı fark bulunamadı. Diz skorları ve fonksiyonel skorların pre ve post op dönem arasındaki farkları farkları T-Test kullanılarak değerlendirildiğinde diz skorları açısından anlamlı fark bulunamadı ancak fonksiyonel skorlar gözönüne alındığında fixed bearing insert kullanılan grup istatistik olarak anlamlı şekilde daha üstündü. Her iki tarafin postoperatif eklem hareket açıklıkları farkı açısından istatistiksel anlamli bir fark bulunmadı. Normal kilolu hastaların %85.7 si iyi ve %14.3 ü orta fonksiyonel sonuç alırken kötü sonuç alan olmadı. Obes hastaların %16.7 si iyi, %16.7 si orta sonuç alırken % 66.7 si kötü sonuç aldılar. Normal kilolu bireyler için mobile bearing dizlerde hem diz skoru hem fonksiyonel skor obeslerdekinden anlamlı derecede farklı idi. Fixed bearing dizlerde de diz skoru normal kilolularda anlamlı derecede üstün iken, fonksiyonel skorların karşılaştırmasında anlamlı fark bulunamadı. 30incelemede normal kilolu hastaların diz skorları ve fonksiyonel skorları arasında seçilen proteze göre anlamlı fark bulunamadı. Obes hastalarda da fark bulunamadı. Ancak burada obes hastalarda fixed ve mobile dizlerin fonksiyonel skorlarının karşılaştırmasında elde edilen 0.059 luk P değeri mobile bearing dizlerin aleyhine istatistiksel olarak anlamlı olmaya yakındı. Olguların hiçbirinde aseptik gevşeme, enfeksiyon ya da taşıyıcı dislokasyonu nedeniyle revizyon gerekmedi. Hiçbirine eklem hareket açıklığı restorasyonu için manipülasyon gerekmedi. Başka bir komplikasyon gelişmedi. 8 dizin grafilerinde kemik sement aralığında radiolusent hatlar tespit edildi. Hiçbir dizde iki komponentten herhangi birinin etrafında dairesel radiolusensi yoktu. Hiçbir dizde tibial veya femoral komponent etrafında ikiden fazla bölgede radiolusensi yoktu. Her iki grupta sadece 2 şer dizde hafif patellar tilt tespit edildi. Tartışma - Sonuç: Mobile-bearing TDP dizaynları fiksasyon arayüzeyine (interface) iletilen yükleri arttırmadan implant uyumu ve temas alanının arttırılmasına olanak verir. Polietilen taşıyıcı tibial komponent üzerinde rahatça dönebildiği için fixed bearing dizaynların tersine torsiyonel yüklerin fiksasyon arayüzeyine iletilmesini önler. Bu durum mobile bearing TDP kullanılan ve minimal gevşeme ile uzun dönemde mükemmel sonuçlar bildiren çalışmalarla desteklenmektedir. Takip süresi 9-20 yıl arasında değişen çalışmalarda implant sağkalımı oranları %90.3 ile %100 arasında değişmektedir. Mevcut literatürde aynı hastanın farklı iki dizindeki implantları karşılaştıran iki yayında dizler arasında total diz skoru, ağrı skoru, ortalama fonksiyonel skor, eklem hareket açıklığı ve revizyon oranları açısından fark bulunmamıştır 31Bizim çalışmamızda mobile bearing sistem kullanılan dizlerde fonksiyonel skorlar özellikle obes hastalarda belirgin şekilde düşük çıkmıştır. Bu daha geniş ömeklem sayısı ile çalışılması gerekli bir konudur. Diğer tüm parametreler açısından mobile bearing diz protezleri fixed bearing protezlerinkine benzer klinik sonuçlar vermiştir. Gevşeme bulgusu hiçbir hastamızda olmamakla birlikte daha uzun dönem takipli çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction: Total knee replacement is an orthopaedic operation which has improved the life quality of many patients with osteoarthritis of the knee in the last 25 years. Researches have been carried out to improve the range of motion obtained with this operation and to prevent wear and loosening of the prosthesis. For this reason many different designs have been produced. One of these is the mobile bearing prosthesis. The aim of this study is to compare the clinical and functional results of mobile bearing prostheses with the fixed bearing prostheses which have been used for many years. Material and Methods: 26 patients who were operated between April 1 998-April 2004 with fixed bearing prosthesis on one extremity and mobile bearing on the other were selected for this study. There were 24 women and 2 men in this group. Mean age was 64.9 and mean follow-up period was 42 months for the fixed bearing group and 13.8 months for the mobile bearing group. Evaluation was done using an analogue scale with values from 1 to 1 0 to determine knee pain, patient satisfaction, and knee preference. Clinical, functional and radiological evaluation was done using the Knee Society Score. Patients were also grouped according to their weights as normal (14 patients) and obese (12 patients). Reevaluation was done according to walking distance and results were divided into 3 groups as good, intermediate and bad. Statistical analysis of patient data was carried out using SPSS statistical software. Wilcoxon Signed Ranks Test, Student T Test, Mann Whitney Tests 33were used for analysis and P values less than 0.05 were considered as statistically significant. Results: 7 patients (26.9%) could not report any difference between two extremities regarding range of motion. 13 patients told fixed bearing side flexed better and in 6 patients more flexible side was the mobile bearing side. There was no statistically significant difference between two sides regarding satisfaction, pain scores post operative. When the differences of scores between pre and post operative periods were evaluated using T test there was no statistical signficance regarding Knee scores but fixed bearing side had better functional improvement and this was statistically significant. The difference of postoperative range of motions of the two groups was statistically insignificant. The patients with a normal weight performed much better than obese patients in regard of function. %85.7 had good, %14,3 had intermediate results. None had a poor result. Regarding the obese patients %16,7 had a good result, %16,7 had intermediate results and %66,7 had poor results functionally. In obese patiens and patients with normal weight, knee scores and functional scores did not show any statistical significance regarding the type of the prostheses but the comparison of functional scores revealed a P value of 0.059 against mobile bearing prostheses in obese group. None of the cases were revised because of aseptic loosening, infection or bearing dislocation. None had to be manipulated to restore range of motion. No other complications occurred. 348 knees had radiolucent lines at the bone cement interface. There was not any circumferential radiolucecies around ony of these components. Also in none of the knees there was radiolucencies in more than two areas. Only two knees in two groups demonstrated minimal patellar tilting. Discussion-Conclusion : Mobile bearing implants enable an increase in contact area and surface conformity without increasing the stresses at the fixation interface. As polyethylene bearing can rotate freely on the tibial component it prevents torsional loads to be transferred to the fixation interface. This fact is supported by studies which report excellent long term results with minimal loosening using mobuile bearing prostheses. Different studies with a follow-up range from 9 to 20 years report implant survival between %90.3-%100. in the relevant literature two studies about the two different types of prosthesis (fixed and mobile bearing) in the same patient report no difference regarding total knee score, pain score, mean functional score, range of motion and revision rates. in our study functional scores are significantly lower in obese patients with mobile bearing prostheses. This is a subject which should be studied with a larger number of patients. Regarding the other parameters mobile bearing knees gave parallel clinical results to fixed bearing knees. We did not find any signs of loosening in any of our patients but this is an issue which necessitates a longer term follow-up.