Torakotomi sonrası ağrı kontrolünde torakotomi kapama tekniklerinden sinir disseksiyonu sonrası intra-interkostal bağlama ile periost yaklaştırma tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of thoracotomy techniques; intra-intercostal sutures following nerve dissection and periostal closure in patients? pain control after thoracotomy.
  1. Tez No: 303341
  2. Yazar: MERT AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SAMİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: torakotomi, postoperatif ağrı, intra-interkostal bağlama, periost yaklaştırma, thoracotomy, postoperative pain, intra-intercostal sutures, periostal closure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Postoperatif akut ağrı toraks cerrahisi sonrasında önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Bu klinik çalışmada torakotomi kapama tekniklerinden periost yaklaştırma ve sinir disseksiyonu sonrası intra-interkostal bağlama yapılan hastaların ağrı düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık.Etik kurul onayını takiben, Kasım 2008?Temmuz 2011 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda bu torakotomi kapama yöntemlerinden biri uygulanan 60 hasta çalışmaya dahil edildi. İntra-interkostal bağlama yapılan 30 hasta ve periost yaklaştırma tekniği ile kapama yapılan 30 hasta prospektif-randomize olarak incelendi.Hastaların hepsine torakal epidural kateterden bupivakain ve fentanil karışımı hasta kontrollü analjezi (PCA) sistemiyle verildi. Hastaların ağrı düzeyinin değerlendirilmesinde 2, 4, 8, 16, 24 ve 48'inci saatlerde PCA tüketim düzeyi, gözlemci sözel değerlendirme skalası (OVRS), istirahat ve öksürme sırasındaki görsel analog skorları (VASİ ve VASÖ) ve Ramsey sedasyon skoru kaydedildi.Periost yaklaştırma yapılan hastaların 2. saat PCA tüketimi, 2, 24 ve 48'inci saatlerdeki VASİ ve VASÖ skorları, 24'üncü saat OVRS skorları intra-interkostal bağlama yapılan hastalara oranla istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu.Sonuç olarak, torakotomi sonrası hastaların ağrı kontrolünde periost yaklaştırmanın sinir disseksiyonu sonrası intra-interkostal kapamaya göre daha yararlı bir teknik olduğunu gösterdik. Bu yöntemin kullanılması torakotomi hastalarının daha konforlu bir postoperatif dönem geçirmelerini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Acute postoperative pain after thoracic surgery is considered to be a major problem. In this clinical study, our purpose was to compare the pain levels of patients who underwent one of thoracotomy closure techniques; either periostal closure or intra-intercostal sutures following nerve dissection.Following ethical committee approval, between November 2008 ? July 2011 at Uludağ University Medical Faculty Hospital, Department of Thoracic Surgery, sixty patients who received one of these thoracotomy closure techniques were included to the study. Thirty patients that underwent intra-intercostal sutures following nerve dissection and thirty patients that underwent periostal closure were evaluated prospective-randomisedly.All patients were given a combination of bupivacain and fentanyl by patient controlled analgesia system (PCA) via thoracal epidural catheter. Consumption doses of PCA, observer verbal ranking scale for pain (OVRS) score, visual analogue score at rest (VASR) / at caugh (VASC) and Ramsey sedation score were recorded for patients? pain level grading at 2, 4, 8, 16, 24 and 48 hours.Two our PCA, VASR and VASC scores at 2, 24 and 48 hours and OVRS scores at 24 hours in patients who underwent periostal closure were significantly lower than patients with intra-intercostal sutures following nerve dissection, statistically.In conclusion, we showed that the periostal closure is more advantageous technique than intra-intercostal sutures following nerve dissection in patients? pain control after thoracotomy. Use of this technique may provide more comfortable postoperative period for thoracotomy patients.