Pasif sigara içici çocuklarda serum kotinin düzeyleri ve allerjik duyarlılık ile ilişkisinin araştırılması
The investigation of the relationship between serum cotinine levels and allergic sensitivity in the passive smoker children
- Tez No: 303439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H.HALUK DÜLGER, PROF. DR. M. RAMAZAN ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Pasif sigara içimi, kotinin, allerjik duyar
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Yüksel M, Pasif sigara içici çocuklarda serum kotinin düzeyleri ve allerjik duyarlılık ile ilişkisinin araştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2010. Önceki araştırmalarda solunum yolu enfeksiyonları, atopik dermatit ve ekzama gibi hastalıklarla sigara içimi arasındaki ilişkiler araştırılmış ve anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada ise, bilinen herhangi bir hastalığı bulunmayan, pasif olarak sigara dumanına maruz kalan çocuklarda serum kotinin düzeyleri ile allerjik duyarlılık arasında bir ilişkinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireyler üç gruba ayrıldı; grup I ebeveynleri yoğun olarak sigara içen ve bu ortamda bulunan çocuklar (n=29), grup II ebeveynleri yoğun olarak sigara içen, ancak bu ortamda bulunmayan çocuklar (n=21) ve kontrol grubu (n=24) ise sigara içenlerle birlikte bulunmayan sağlıklı çocuklardan oluşturuldu. Alınan kanların serumları ayrıldıktan sonra glukoz, üre, kreatinin, total protein, albumin, globulin düzeyleri, total IgE, ECP, h-sensitif CRP, interlökin-6 (İL-6) ve nikotin metaboliti olan kotinin düzeyleri ölçüldü. Serum glukoz, üre, kreatinin, total protein, albumin, globulin, total IgE ve ECP değerleri incelendiğinde, üç grup arasında da istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilemedi (p>0.05). h-sensitif CRP, interlökin-6 (İL-6) ve kotinin değerleri incelendiğinde ise, yoğun sigara içilen ortamlarda bulunan çocuklarda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi (p0.05). Sonuç olarak, ebeveynleri yoğun olarak sigara içen ve bu ortamda bulunan çocuklarda, allerjik duyarlılığın gelişmediği, fakat enflamasyona ait belirteçlerde bir artışın olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Yüksel M, The investigation of the relationship between serum cotinine levels and allergic sensitivity in the passive smoker children, Y.Y.U. Health Sciences Institute Biochemistry Department, Master Thesis, Van, 2010. In the previous studies, the relationship of diseases such as respiratory tract infections, atopic dermatitis and eczema with smoking has been examined and meaningful results have been found. In the present study, it was aimed to determine the relationship between serum cotinine levels and allergic sensitivity in the passive smoker children that they have not any known disease. The individuals included in this study were divided into three groups; group 1 (n=29) consisted from children that their parents smoke heavily around tem, group 2 (n=21) consisted from children that their parents smoke heavily, but not around them, group 3 or group control (n=24) consisted from children that they have never been together with smokers. Blood samples were taken from individuals in the groups. Serum was separated from blood samples and then, the levels of glucose, urea, creatinine, total protein, albumin, globulin, total IgE, ECP, h-sensitive CRP, interleukin-6 (IL-6) and cotinine (that is a nicotine metabolite) were measured.