Elektif cerrahi planlanan hastaların anestezi bilgisi ve anestezi korkularının değerlendirildiği anket çalışması
The Survey About the Patients Knowledge and Anxiety Which Undergo Elective Surgery
- Tez No: 303463
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TEZCAN KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anket, Anestezi, Preopratif anksiyete
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada; Elektif cerrahi planlanan olguların anestezi ile ilgili bilgilerini ve anesteziye ait korkularının nedenlerini belirlemek, preoperatif anksiyete düzeylerini ölçmek amaçlanmıştır.MATERYAL ve METHOD: Etik kurul izni ile onay alındıktan sonra Haziran 2011- Aralık 2011 tarihleri arasında CBÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalına elektif cerrahi nedeniyle başvuran 500 olgu çalışmaya alınmıştır.Çalışma verileri; anestezi bilgi ve anestezi ile ilgili endişe nedenlerini belirlemeye yönelik hazırlanan 15 soruluk bir anket ve durumluluk-süreklilik kaygı ölçeği (STAI= State- Trait Anxiety Inventory) kullanılarak toplanmıştır. Preoperatif dönemde olgular, anestezi polikliniğinde değerlendirilmiş, açıklamalar yapıldıktan ve onamları alındıktan sonra anket formlarını doldurmaları istenmiştir.BULGULAR: Kadınların preoperatif anksiyete düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu, eğitim seviyesi yükseldikçe anksiyete düzeyinin arttığı, anestezi ile ilgili en sık endişe nedenlerinin ağrı duyma (%39), anesteziden tam uyanamama (%34.4) ve bulantı-kusma (%18.8) olduğu saptanmıştır.SONUÇ: Halkın anestezi konusunda yeterli bilgilendirilmesini sağlamak için, genel olarak eğitim düzeyini yükseltme çalışmaları yanı sıra hastane politikaları ile beraber, anestezistlerin bireysel çabalarına ve anestezinin tanıtımına yönelik sürekli çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The aim is to learn patients? knowledge about anesthesia and anxiety cause and to measure themMATERIAL AND METHOD: 500 patients which consult CBÜ Anesthesiology and Reanimation polyclinic for elective surgery between June 2011-December 2011 dates, included this study after ethical committee approval is taken. The data is achieved by using a questionnaire with 15 questions and STAI= State- Trait Anxiety Inventory. Patients were seen at the polyclinic and wanted to fill the questionnaire.FINDINGS: Women have more anxiety then men. When education level is high anxiety is much more. The most common concerns about anesthesia were oversleep oneself after surgery(%34,4), have a pain during surgery(%39), nausea-vomitting(%18,8)RESULT: We should increase the education level of patients for increase the knowledge of anesthesia. There must be more study for popularise the anesthesia to patients.KEY WORDS: Survey, Anesthesia,Preoperative anxiety