23 gauge transkonjonktival sütürsüz vitrektomiden sonra korneal biyomekanik parametrelerdeki değişikliklerin incelenmesi
Surgically induced changes in corneal biomechanical parameters after 23 gauge pars plana vitrectomy
  1. Tez No: 303462
  2. Yazar: ÖZGÜR UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. GÖKTUĞ SEĞMENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: korneal histerezis, korneal rezistans faktör, ORA, vitrektomi, corneal hysteresis, corneal resistance factor, ORA, vitrectomy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
23 Gauge transkonjonktival sütürsüz vitrektomiden sonra korneal biyomekanik parametrelerdeki değişikliklerin incelenmesiAmaç: 23 gauge transkonjonktival sütürsüz vitrektomi (23 G TSV) yapılan hastaların korneal biomekanik parametrelerinde cerrahi olarak indüklenen değişikliklerin araştırılması amaçlandı.Metod: Kliniğimizde 23 G TSV yapılan 29 hastanın 29 gözü çalışmaya dahil edildi. Ocular Response Analizer ile korneal histerezis (CH), korneal rezistans faktör (CRF), Goldmann ile korele göz içi basıncı (GİBg) ve korneal kompanse GİB (GİBcc), korneal topografi ile simulated K ve bu değerler kullanılarak cerrahi olarak indüklenen astigmatizma ameliyat öncesinde ve ameliyattan sonra 1. ve 3. ayların sonunda ölçüldü. Ölçülen bu parametreler arasındaki değişiklikler istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular: Preoperatif ve postoperatif 1. ve 3. aylarda ortalama CRF ve GİBg parametrelerinde istatistiksel anlamlı fark yoktu. Preoperatif ve postoperatif 1. ve 3. aylarda ortalama CH sırasıyla 9.12±1.83 mmHg, 8.15±2.16 mmHg, 8.55±1.61 mmHg idi (p=0.04, p=0.11 ve p=0.25, sırasıyla). Preoperatif ve postoperatif 1. ve 3. aylarda ortalama GİBcc sırasıyla 17.72±6.23 mmHg, 20.28±6.50 mmHg, 18.74±5.76 mmHg idi (p=0.03, p=0.45 ve p=0.23, sırasıyla). Preoperatif ve postoperatif 1. ay arasında ortalama CH ve GİBcc parametrelerinde istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0.04 ve p=0.03, sırasıyla). Preoperatif ve postoperatif dönemlerdeki ortalama Sim K değerleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif 1. ve 3. aydaki cerrahi olarak uyarılmış astigmatizma değerleri 1.98 ± 1.20 D ve 3.22 ± 1.77 D bulundu.Sonuç: Erken postoperatif dönemde CH'nin azalmasına ve GİBcc'nin artmasına rağmen, postoperatif 3.ayda parametreler preoperatif değerlere ulaşmıştır. Sonuç olarak; 23 G TSV ameliyatı geç postoperatif dönemde korneal biyomekanik parametrelerde önemli değişikliğe neden olmayan minimal invaziv bir vitreoretinal cerrahi tekniktir
Özet (Çeviri)
Surgically Induced Changes in Corneal Biomechanical Parameters After 23 Gauge Pars Plana VitrectomyPurpose: To evaluate surgically induced changes in corneal biomechanical properties of patients undergoing 23 gauge transconjunctival sutureless vitrectomy (23 G TSV).Methods: We prospectively examined 29 eyes of 29 patients who underwent 23 G TSV. Corneal biomechanical properties, including corneal hysteresis (CH), corneal resistance factor (CRF), Goldmann-correlated intraocular pressure (İOPg) and corneal compensated intraocular pressure (İOPcc) were measured by Ocular Response Analyser (ORA) before, 1 and 3 months postoperatively. Topographic mesaurements were obtained and recorded at the same time periods. Taking these mesaurements into account, induced astigmatism values were determined. The ORA and topographic measurements before and after the surgery were compared statistically.Results: There were no statistically significant difference between the preoperative and postoperative mean CRF and IOPg measurements in the study group. Mean CH was 9.12±1.83 mmHg preoperatively, 8.15±2.16 mmHg 1 month and 8.55±1.61 mmHg 3 months postoperatively (p=0.04, p=0.11 and p=0.25, respectively). The mean IOPcc was 17.72±6.23 mmHg preoperatively, 20.28±6.50 mmHg 1 month and 18.74±5.76 mmHg 3 months postoperatively (p=0.03, p=0.45 and p=0.23, respectively). There were significant differences between preoperative and 1-month postoperative mean CH and IOPcc measurements (p=0.04 and p=0.03, respectively). There were no statistically significant difference between the preoperative and postoperative mean Sim K values. Surgically induced astigmatism was 1.98 ± 1.20 D and 3.22 ± 1.77 D at postoperative 1 and 3 months respectively.Conclusion: Although CH decreased and IOPcc increased in the early postoperative period, the parameters reached preoperative values by 3 months postoperatively, showing that corneal biomechanical properties are not influenced by 23 G TSV which is a minimal invasive vitreoretinal surgical technique.