İnek sütlerinden Enterococcus spp.'lerin izolasyonu ve izolatların fenotipik ve genotipik yöntemlerle identifikasyonu
Isolatıon of Enterecoccus spp. s from cattle mılk and ıdentıfıcatıon of ısolates wıth phenotypıc and genotypıc methods
- Tez No: 303494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SEMİH GÜMÜŞSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enterecoccus spp, İnek, Mastitis, PZR, Enterecoccus spp, Cattle, Mastitis, PZR
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada inek sütlerinden konvansiyonel ve moleküler yöntemlerle Enterococcus'ların izolasyonu ve identifikasyonu amaçlandı. Bu çalışma kapsamında 50 adet sağlıklı, 50 adet klinik ve 50 adet subklinik mastitisli inek memesinden süt örnekleri CMT testi ile skorlanarak steril tüplere alındı. Ayrıca 50 adet sokak sütü de çalışma kapsamında değerlendirildi. İzolasyon amacı ile süt örneklerinden sırasıyla Chromocult Enterococci Broth, m-Enterococcus Selective Agar, Bile-Aesculin-Azide Agar ve Blood Agar'a ekim yapıldı. Fenotipik izolasyon için üreyen kolonilerin morfolojileri ve Gram boyamadan yararlanıldı. İzolatların moleküler yöntemle identifikasyonu PZR yöntemiyle gerçekleştirildi. Fenotipik yöntemlerle sağlıklı inek sütlerinden 12 (% 24), klinik mastitisli sütlerden 21 (% 42), subklinik mastitisli sütlerden 15 (% 30) ve sokak sütlerinden ise 9 (% 18) Enterecoccus spp. izole edildi. Genotipik yöntem ile yapılan inceleme sonucu 84 Enterecoccus spp. izolatının 57 (% 67,85)'si Enterecoccus faecalis olarak identifiye edildi. Bu çalışmada, inek sütlerinde önemli düzeyde bulunan ve hastalıklara neden olan Enterekokların insan ve hayvan sağlığı açısından da önemli olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to isolate and identify the Enterococcus from the cow?s milk through conventional and molecular methods. Within the scope of this study, milk samples from the breasts of 50 units healthy, 50 units clinical and 50 units subclinical cows with mastitis have been collected into tubes and have been scored with a CMT test. In addition, in order to detect fecal contamination, 50 units street milk have been understudy. Within the purpose of the isolation, milk samples, respectively, have been planted to Chromocult Enterococci Broth, m-Enterococcus Selective Agar, Bile-Aesculin-Azide Agar and Blood Agar. For the Phenotypic isolation, breeding colonies morphology and Gram staining have been used. Molecular analysis of the isolates has been performed by PZR method. With the Phenotypic methods, from the normal cows 12 units milk (24%), clinical milk with mastitis 21 units (42%), subclinical 15 units (30%) and street milk 9 units (18%) Enterecoccus spp. has been isolated. Genotypic method has been evaluated and out of 84 units Enterecoccus spp. isolates 57 units (67,85%) have been identified as Enterococcus faecalis. In this study it has been concluded that Enterococcus which exit at significant levels in cow's milk and which can cause disease may also be important in terms of human and animal health.