İnsan kaynakları yönetiminde eğitim fonksiyonunun öğrenen örgüt oluşumuna etkilerine ilişkin bir araştırma
The affects of training function of human resources management (HRM) on the creation of learning organization
- Tez No: 303622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Eğitim Fonksiyonu, Öğrenen Örgüt, Denizli, Human Resources Management, Training Function, Learning Organization, Denizli
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bilgi teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler ve değişen rekabet koşulları karşısında örgütler, insan kaynaklarına daha fazla önem vermektedirler. İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonları içerisinde yer alan eğitim fonksiyonu ile örgütler, yeni bilgileri çalışanlarına aktarabilmektedirler. Eğitim sonucunda öğrenilen bilgilerin iş ortamına aktarılması, örgütlerin öğrenen örgüte dönüşümü ile ilgilidir.Bu çalışmada, insan kaynakları yönetiminde eğitim fonksiyonunun öğrenen örgüt oluşumuna etkileri incelenmektedir. Araştırmanın uygulama alanı olarak, Denizli İl Merkezindeki banka şubeleri seçilmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Anket, 31 banka şubesinde 152 çalışana uygulanmıştır. Verilerin analizinde Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U Testi, Korelasyon ve Stepwise Regresyon analizleri kullanılmıştır.Yapılan araştırma sonucunda; insan kaynakları yönetiminde eğitim fonksiyonunun öğrenen örgüt oluşumu üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizations give more attention to human resources in the face of rapid developments in information technologies and changing competitive conditions. Organizations can transfer new information with human resources management functions of training function. As a result of training transfer to the learned information in organization is concerned with the transfer of a learning organization.The aim of this study, to examine the affects of training function of human resources management on learning organization. The sample of study includes employees of bank companies in the city center of Denizli. Survey method was used in research.The questionnarie was sent to employees of 31 bank companies, running businees in Denizli and 152 replied. To analyse data collected, Kruskal-Wallis H-test, Mann-Whitney U test, correlation and stepwise regression analysis were employed.According to the study, training function of human resources management affects to the learning organization.