Darende'deki kültür varlıklarının çağdaş seramik sanatına uyarlanması
Contemporary ceramic art of adapting in Darende culteral riches
  1. Tez No: 303663
  2. Yazar: ALPER AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Darende, Kültür, Mimari, Çağdaş Seramik Sanatı, Malatya, Darende, Culture, Architecture, Contemporary Ceramic Art, Malatya
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Darende, tarih içerisinde ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber Hititlere kadar uzanan geçmişi, coğrafi ve jeopolitik yapısıyla daima önemli bir konuma sahip olmuş bir ilçedir. Ticaret yollarının geçtiği sarp kayalıkların Tohma ırmağı tarafından derin kanyonlara dönüştürüldüğü fiziki yapısı ve doğal güzellikleriyle daima ilgi odağı olmuş tarih boyunca gündemde kalmayı başarmış önemini yitirmemiştir. Bölgedeki siyasi çekişmelerle sürekli el değiştirmiş çeşitli devlet ve beyliklerin egemenliği altında kalmıştır. Bu tarihi süreç bölgeye önemli bir konum ve kültürel zenginlik katmış birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.Bu çalışmanın amacı: insanlığın ilk ortaya çıkışından bugüne kadar gelen, değişik biçimlerde yüzyıllar boyunca kullanılan seramikle, Darende tarihini kültürel zenginliklerini doğal güzelliklerini bir araya getirmek, gelecek nesillere tanıtmak farklı form ve yüzeylerde oluşturulan tasarımlarla bölgedeki kültürel çeşitliliğe mimari yapıya ilgi uyandırmak, geçmişle geleceğin sentezini yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Darende always becomes very important district whose history extends to Hittite with its geographical and geopolitical feature.With its physical features and natural beaties on which there are trade routes, very step rocks which are turned to deep canyons by Tohma River,it always becomes interesting point ,achieves to stay on agenda and does not lose its importance. İt changes owners with political contradictions and it stays under the dominance of different governments and principalities.This historical process adds important location and cultural wealthiness and helps being landlord to a lot of different cultures.The aim of this study:Bringing together Ceramic which comes from the first person?s appearing till today and Darende?s history ,cultural wealthiness ,natural beatyies,introducing future generations,paying attention to cultural variety,architectural feature in this district with concepts which form on different shapes and surfaces,doing synthesis of past and future.