Sokak çocuklarının eğitiminde sporun etkisi
Street children's education the influenced by sport
  1. Tez No: 303860
  2. Yazar: AYHAN ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Sokak Çocukları, Eğitim, Spor, Children, Street Children, Education, Sports
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Terminoloji olarak ilk kez Orta Çağda 1212'de `Childrens's Crusade' ile giren sokak çocukları olgusu zaman içerisinde devam etmiş ve günümüzde büyükşehirlerin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Türkiye öncelikle köprü altı çocukları deyimiyle ortaya çıkmış ve sokak çocukları ismini almıştır. Sokak çocuklarının kendileri ve toplum için sosyal bir tehlike olmaktan kurtarılıp, toplumsal huzurun sağlanması ve bu çocukların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak önemli bir sosyal problem haline gelmiştir. Toplumsal bu sorunun çözülmesi için onlara acıyarak bakmak değil gerçek sevgi gösterilerek çözülebileceği çoğunlukla dile getirilmektedir. Sokak çocuklarına öncelikle onların hayatta başarılı bir birey olduklarının hissettirilmesi son derece önemlidir. Bunu sağlamanın en kolay yollarından bir tanesi de belkide en başta geleni spordur. Sporun birleştirici ruhu bu sorunun çözümünde bizlere yol gösterebilir. Spor hem bedenen hem de ruhen gelişimi sağlamada en önemli unsurlardan bir tanesidir. Sporu kullanarak sokak çocuklarının eğitimini sağlamak araştırmamızın amacını oluşturmaktadır ve sokak çocukları sorununun çözümüne katkı sağlanmak amaçlanmıştır. Sokak çocuklarının eğitiminde sporun etkisinin alt boyutları (aile, çevre, kamu kurum ve kuruluşları, okul(Eğitim) sağlık, medya, toplum) olarak oluşturulan etki eden faktörler ile sokak çocuklarının sporla eğitimi arasında birebir ilişkiye bakıldığında bütün faktörlerin sokak çocuklarının sporla eğitiminin anlamlı olduğu görüldü. Ancak, uygulamada sokak çocuklarının eğitiminde sporun alt boyutları (aile, çevre, kamu kurum ve kuruluşları, okul(Eğitim) sağlık, medya, toplum) faktörlerinin bütüncül olarak sokak çocuklarının sporla eğitimine çevre ve sosyal ilişkiler faktörleri hariç diğer faktörlerle arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Terminology as the first time in the Middle Ages, 1212'de 'Childres's Crusade' with the street children phenomenon of falling over time, have continued one of the most important problems of today's metropolitan has become. Turkey has emerged with the first statement under brıdge children and street children was named. Street children themselves and for society, whether saving to be a social danger, ensure social peace and to provide these children stand on their own insurgency has become an important social problem. To solve this problem of social care not to hurt them can be solved by showing real affection is often expressed. Successful in their life to street children primarily as an individual to feel that they are extremely important. The easiest way to ensure this, perhaps one of the best sport is first andforemost. Solution of this problem in the unifying spirit of sport can guide us. Sports development in the provision of both physically and mentally is one of the most important elements. Using sport to ensure the education of street children constitute the objective of our research and help to solve the problem of street children is intended to be provided.