Karasu çayı (Sakarya nehrinin bir kolu) havzasının jeomorfolojisi
Geomorphology of Karasu stream basin (a tributary of Sakarya river)
- Tez No: 303869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeomorfoloji, Karasu Çayı, Sakarya Nehri, Coğrafya, Bilecik, Geomorphology, Karasu Stream, Sakarya River, Geography, Bilecik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümü ile Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümleri üzerinde yer alan ?Karasu Çayı Havzasının? jeomorfolojik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İnceleme sahasında şekillenmenin ana çizgilerini tektonik hareketler meydana getirmiş ve hatta birden fazla döngü söz konusu olmuş ve polisiklik topografya ortaya çıkmıştır. Ayrıca yine burada tektonik faaliyetler aktif olarak devam etmekte olup bunun etkileri de bariz olarak dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra inceleme sahasında flüvyal koşulların da etkili olduğunu görmekteyiz. Bu bakımdan monojenik bir topografyanın var olduğu anlaşılmaktadır. İnceleme sahasında flüvyal süreçler etkili olmuş ve bu saha akarsular ve kolları tarafından parçalanmış olarak bulunur. Çalışmada jeomorfolojik Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) teknikleri kullanılarak bulgular ve değerlendirmeler harita, grafik, fotoğraf ve yazı ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate geomorphologic features in the ?Karasu River Basin? which is located in the The Southern Marmara Part of Marmara Region with The Western Black Sea Part of The Black Sea Region. Tectonic movements caused the main lines of embodiment in the investigation field. Even more than one cycle has been mentioned and polycyclic topography has occurred. Also, tectonic activities have been continuing actively in the region and the results of this continuation, takes attention apparently. Besides this, fluvial conditions? effects have been also observed in the investigation area. In this regard, it is understood that there is monojenic topography. Causes and effects of these topics are investigated in a wide perspective. As consequence, results are given in tables, figures, graphics and maps with using Geographical Information System (GIS) and Remote Sensing (RS) techniques.