Karasu çayı (Sinop)'nın ephemeroptera (Insecta) limnofaunası
Ephemeroptera (Insecta) limnofauna of Karasu stream (Sinop)
  1. Tez No: 109781
  2. Yazar: NESİL ERTORUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TANATMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ephemeroptera, Nimf, Fauna, Karasu Çayı, Türkiye, Ephemeroptera, Nymph, Fauna, Karasu Stream, Turkey
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARASU ÇAYI (SİNOP)'NIN EPHEMEROPTERA (İNSECTA) LİMNOFAUN ASİ Nesil ERTORUN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Mustafa TANATMIŞ 2001, 117 Sayfa Karasu Çayı (Sinop) 'nın Ephemeroptera (Insecta) Limnofaunasını tespit etmek amacıyla Haziran- 1999 ile Eylül-2000 tarihleri arasında 8 lokaliteden, 1717 nimf örneği toplanarak incelenmiş ve 8 familyaya ait, 18 cinse bağlı, 27 tür (Baetis mıtticus, B. bııceratııs, B. rhodani, B. fiıscatııs, B. digitatııs, B. vermis, B. lutheri, Baetis sp., Procloeon bifidum, Cloeon diptenim, Centroptilum lıtteolum, C. pıtlchnım, Heptagenia lortgicaııda, Epeonıs alpicola. Epeonıs sp., Ecdyonıırus dispar, Elect rogena sp., Rhithrogena sp., Habrophlebia laııta, Choroterpes picteti, Paraleptophlebia werneri, Oligoneııriella rhenana, Isonychia ignota, Potamanthııs hıteııs, Ephemera vtılgata, Ephemerella ignita ve Caenis macrııra) tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerin tamamı, Karasu Çayı için yeni kayıttır. Ayrıca, tespit edilen türlerin tanımlan yapılarak teşhiste kullanılan vücut parçalarının şekilleri çizilmiş ve Türkiye'de bilinen yayılışları verilmiştir. Çalışmada tespit edilen türler saprobik sisteme göre değerlendirilmiş ve membaya yakın olan 8. ve 7. lokalitelerin temiz (oligosaprobik), 6. ve 5. lokalitelerin az kirli (P- mesosaprobik) ve 4. lokaliteden itibaren de kirli (a-mesosaprobik) su özelliği gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EPHEMEROPTERA (INSECTA) LIMNOFAUNA OF KARASU STREAM (SİNOP) Nesil ERTORUN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Biology Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TANATMIŞ 2001, 117 Pages 1717 nymf samples from 8 localities in Karasu Stream (Sinop) were collected between June- 1999 and September-2000 and investigated to determine Ephemeroptera (Insecta) limnofauna of the stream. 27 species belonging to 18 genera in 8 families were determined (Baetis muticus, B. buceratus, B. rhodani, B.fiiscatus, B. digitatııs, B. vermis, B. lutheri, Baetis sp., Procloeon bifidum, Cloeon diptenim, Centroptihım liiteolum, C. pulchrum, Heptagenia longicanda, Epeortis alpicola, Epeorus sp., Ecdyommis dispar, Electrogena sp., Rhithrogena sp., Habrophlebia lanta, Choroterpes picteti, Paraleptophlebia werneri, Oligoneuriella rhenana, Isonychia ignota, Potamanthiis lutens, Ephemera vulgata, Ephemerella ignita and Caenis macnira). All determined species were new record for Karasu Stream. In addition, the descriptions of the species determined were made, their figures of the body parts were drawn and their distribution areas known in Turkey were given. In this study, the species determined in the research area was also evaluated according to saprobic system and it is determined that 8th and 7th localities which were near to spring showed the caracteristics of clear water, 6th and 5th localities showed the caracteristics of little dirty and the localities from 4th to 1st showed the caracteristics of dirty water.