Yerel hizmetlerde sağlık çalışanlarında motivasyonun önemi personel üzerine etkisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı sağlık birimleri örneği
The importance and effects of the motivation on local health services personnel: A research on the sample of the health units of Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 303880
  2. Yazar: HAVVA ASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Motivasyon Araçları, Sağlık Personeli, Motivation, motivation theories, motivation tools, health personnel
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu Tez Çalışmasında, sağlık personelinin önemli bulduğu motivasyon faktörlerini belirleyebilmek, motivasyon faktörlerinin bugünkü çalışma ortamındaki tatmin düzeylerini belirlemek, sağlık çalışanlarında motivasyonun önemini konusunda sağlık yöneticilerine kaynak oluşturmak ve yardımcı olmak amaçlanmıştır.Günümüzde emek-yoğun teknolojiye sahip işletmelerin sayısının artmasıyla birlikte, üretimde insan faktörü daha büyük önem arz etmektedir. İşletmelerin başarılı olmaları bünyelerinde çalışan personelin başarısına bağlıdır. Bu yüzden emek-yoğun işletmelerin yöneticileri, ellerinde bulunan insan kaynakları rezervini en etkin ve verimli biçimde nasıl kullanabileceklerinin yollarını aramaktadırlar. İnsan kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının en önemli unsuru ise motivasyondur. Sağlık kurumları da emek-yoğun teknolojiye sahip kurumlardır. Öyleyse sağlık kurumlarının da başarısı bünyelerinde çalışan sağlık personelinin başarısına bağlıdır.Araştırma İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne bağlı birimlerde görev yapan tüm sağlık personeline uygulanmıştır. 427 çalışanından 282 kişi çalışmaya katılmıştır. ( %66)
Özet (Çeviri)
In this dissertation, it is aimed to; determine motivation factors which are important for the health personel, determine satisfactions levels of motivation factors in today?s working enviroment, to create a source for health managers about the importance of motivation of health personnel.Nowadays, especially with the impact of the increasing number of the companies which are using labour intensive technology, human factor has become more important and got a vital role in production. Success of a company is associated with the success of employees. That is why, managers of the labour intensive enterprises are looking for the effective human reseource management strategies and the motivation is one of most important ones. Medical establishments are based on man power and therefore it is one of the most labour intensive sectors. Therefore, success of medical establishments are depends on the success of their health personnel.This research has made on the all health personnel who are working at the Istanbul Metropolitan Municipality Head of Health and Social Services Directorate of Health and Hygiene. 282 personnel out of 427 have attended this research.