Eğitim politikası ve Demokrat Parti Dönemi
Education policy and the term of Democratic Party
- Tez No: 303881
- Danışmanlar: DR. KUBİLAY ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Politikası, Köy Enstitüleri, Demokrat Parti, Education, Education Policy, The Willage Institutions, Democratic Party
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışması, çok partili hayata geçişten sonra Milli Eğitim Politikası'nda ne gibi değişikliklerin meydana geldiğini incelemek için hazırlanmıştır. Buna göre 10 yıllık Demokrat Parti Yönetimi, Atatürk ve İsmet İnönü Dönemleri'nin uyguladığı eğitim politikasını ne ölçüde devam ettirmiştir? Ya da devam ettirmiş midir? Sorusunun cevabı aranmıştır. Bu amaçla dönemler arasında bir inceleme ve eğitimi etkileyen başka diğer boyutlarla bir karşılaştırma yapılmaya çalışılmıştır. Bu dönemler de; Atatürk Dönemi, İsmet İnönü Dönemi ve son olarak Demokrat Parti Dönemi olarak üç bölüm halinde incelenmiştir.29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye'de cumhuriyet resmen ilan edildikten hemen sonra bütün toplumsal yapılar ve kurumları yeni baştan düzenleme çalışmaları hızla başlatılmıştır. İsmet İnönü Dönemi ise daha çok Hasan Ali Yücel'in izleri görülmektedir. Eğitim alanında birçok yenilik yapmıştır fakat en önemli ve üzerinde tartışması hala süren eğitim yeniliği Köy Enstitüleri'dir.Demokrat Parti Dönemi'nde ise eğitim politikasında birçok değişikliklerin olduğu görülmüştür. Bu değişiklikler etkisi günümüze kadar gelen bir dizi anlayışın sebebi durumunda olmuştur. Bunlar zorunlu din eğitimi, Köy Enstitüleri'nin kapatılması, İmam-Hatip Okulları hala devam eden sorunlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis study have been prepared in order to investigate what changes happened after multiple-party life especially by focusing on the term of 1950-1960. According to this, how much The Democratic Party Governments which governed along 10 years continued the education policy that Atatürk and İnönü applied? or did they have it continued? We looked for the responses of these questions. For this reason, an investigation between the terms and the factors affecting the education policy have been tried to compare. These terms have been examined as three parts.After just announcing The Republic in October 29, 1923 in Turkey, the renovation studies of all the social structures and institutions have been started fast. In the term of İsmet İnönü, The Education Minister, Hasan Ali Yücel, played important role. He did lots of renovations concerned to education but the most important renovation that the disputes have still continued on it until now was The Willage Institutions.In The Term of Democratic Party, many changes in education policy have became. This changes became the causes of the lots of understandings that have affected the last disputes. These disputes are necessary religious education, The Willage Institutions and the Schools that grows imams.