Wallerstein'e göre modern dünya-sistemi
Modern world-system according to the Wallerstein
  1. Tez No: 303905
  2. Yazar: HAKAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: I. Wallerstein, Modern World System, capitalism, growth-collapse, chaos-crisis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Wallerstein'e Göre Modern Dünya Sistemi çalışmamız, Immanuel Wallerstein'in uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ?Modern Dünya Sistemi? kuramını ele almaktadır. Wallerstein, Modern Dünya Sistem'ini, kapitalist bir dünya ekonomisi olarak tanımlamakta ve bu sistemin temellerinin insanlık tarihinde 15.-16. yüzyılda ortaya çıktığını ve kuramını bunun üzerine inşa etmektedir. Wallerstein, 20. yüzyılda ortaya çıkan sorunların tarihsel kökenlerinin de 16. Yüzyılda bulunduğunu ve bugün meydana gelen sorunların insanlık tarihinde ilk kez daha o zamanlarda karşılaşıldığını kendi sistemleştirdiği modern dünya sistemi kuramı ile açıklamaya çalışmaktadır. Bu alanda çalışma yapma isteğimiz de bu yüzdendir. Wallerstein'in ifade ettiği ?tarihsel? süreçleri anlamaya çalışmak ve ?kaos-kriz? sorununu daha kapsayıcı bir perspektif ile anlayabilmektir.Çalışmamızda amacımız, Wallerstein'in Modern Dünya Sistemi kuramının kapsayıcı ve derin bir izahı yerine, kuramın ana hatlarını tarihsel kökenleri ile anlayarak, Wallerstein'in ifade ettiği ?büyüme-çöküş? iddiasının determinist sonucu olarak ?sistemsel kriz?i irdelemeye çalışmaktır. Bu nedenle, Wallerstein'in bu kuram ilgili çalışmaları merkez alınmıştır?Anahtar Kelimler: I. Wallerstein, Modern Dünya Sistemi, Kapitalizm, Büyüme-Çöküş, Kaos-Kriz
Özet (Çeviri)
This thesis takes into hand of Immanuel Wallerstein?s ?Modern World System? theory on which he had worked for several years. Wallerstein defines Modern World System as a capitalist world economy and building up his theory through determining that systems has appeared in 15-16 th century of human history. Wallerstein tries to describe by modern world system which he developed that the origins of problems which appears in 20 th century, occured in 16 th century and the problems which appears today was first saw in those times in human history. Our purpose about working on this area is for that reason. It is trying to understand the historical periods which Wallerstein describes and understanding the ?chaos-crisis? problem from a bigger perspective.The purpose of our thesis is to analyse ?systematize crisis? problem as a deterministic consecuence of Wallerstein?s ?growth-collapse? claim by not the way of hole and deep discribing Wallerstein?s modern world system, but by the way of understanding historical origins of theory. For that reason Wallerstein?s Works are brought into center.