Financializaton and US hegemony: A critical approach to contemporary debates
Finansallaşma ve Amerikan hegemonyası: Çağdaş tartışmalara eleştirel bir yaklaşım
- Tez No: 777308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER KAYMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, Finansallaşma, ABD Hegemonyası, Hegemonik Çevrimler, Neoliberalizm, Hegemony, Financialization, US Hegemony, Hegemonic Cycles, Neoliberalism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
1970'lerden beri uluslararası politik ekonomi literatüründe hegemonya meselesi farklı perspektiflerden yazarlar arasında önemli bir tartışma konusunu oluşturmuştur. Bu çalışmada Immanuel Wallerstein tarafından 1970'lerde geliştirilen Dünya Sistemi Teorisinden hareketle uluslararası kapitalist sistemin evrimini sistemik birikim çevrimlerine dayalı hegemonik geçişlerle açıklayan Giovanni Arrighi'nin analizini eksen alarak çağdaş hegemonya tartışmalarınının eleştirel bir değerlendirmesini yapmayı hedefliyoruz. Arrighi, 1994 yılında yayınlanan Uzun Yirminci Yüzyıl: Para, Güç ve Çağımızın Kökenleri başlıklı çalışmasında geliştirdiği sistemik birikim çevrimleri analizinde, dünya ekonomisindeki ardışık hegemonik liderliklerin tabi olduğu birikim çevriminin reel (maddi) genişleme ile başlayıp belli bir aşamada yerini finansal genişlemeye bıraktığını söylemektedir. Buna göre, finansal genişleme aşaması uluslararası kapitalist sistemde hegemonik geçişlerin habercisidir ve mevcut hegemonik gücün sonbaharına işaret etmektedir. Bu çalışmada Arrighi'nin savunduğu gibi 1970'lerde başlayan finansallaşma sürecinin 1945 sonrasında oluşan ABD hegemonyasının sonuna işaret edip etmediği araştırılmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın birinci bölümünde hegemonya kavramının farklı Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Politik Ekonomi okullarına mensup teorisyenler tarafından nasıl ve hangi açılardan tanımlandığı açıklığa kavuşturulmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde finansallaşmanın doğasını ortaya koymak üzere modern kapitalist sistemin doğuşundan itibaren para ve finans olguları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, ABD hegemonyası finansallaşma özelinde ele alınmakta, Arrgihi'nin öne sürdüğünün aksine finansallaşmanın ABD hegemonyasını güçlendiren bir süreç olarak okunabileceği vurgulanmaktadır. Son olarak çalışmanın dördüncü bölümünde, aynı teorik çerçevenin eleştirel bir okumasına dayanarak, Çin'in gelecekte bir sonraki hegemonik güç olup olamayacağı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu soru, dünyanın ekonomik-politik ağırlık merkezinin Doğu'ya kaydığını öne süren ve başta Arrighi olmak üzere çeşitli yazarların dahil olduğu güncel akademik tartışmaya referansla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Hegemony has been the subject of heated debate among theorists from different perspectives in the international political economy literature since the 1970s. In this study, we aim to make a critical evaluation of contemporary hegemony debates, predicated on the analysis of Giovanni Arrighi, who explained the evolution of the international capitalist system with hegemonic transitions based on systemic cycles of accumulation, following the World System Theory developed by Immanuel Wallerstein in the 1970s. In his analysis of systemic cycles of accumulation, launched out in his study The Long Twentieth Century: Money, Power and the Origins of Our Age, published in 1994, Arrighi claims that the cycles of accumulation to which successive hegemonic leadership in the world economy are subject, initiate with real (material) expansion and at a particular stage are superseded by financial expansion. Accordingly, the financial expansion stage foreshadows hegemonic transitions in the international capitalist system and marks the autumn of the current hegemonic power. This study investigates whether the financialization process began in the 1970s, signs the end of the US hegemony that emerged after 1945, as advocated by Arrighi. Therefore, the first chapter of the study clarifies how and from which aspects the concept of hegemony is characterized by theorists from different International Relations and International Political Economy schools. In the second chapter, money and finance phenomena have been discussed since the birth of the modern capitalist system to reveal the nature of financialization. In the third chapter, the US hegemony is interrogated in particular. It is emphasized that, contrary to Arrighi's argument, financialization can be considered a process that consolidates the US hegemony. Finally, in the fourth chapter of the study, an answer is sought as to whether China can be the next hegemonic power by resting on a critical reading of the same theoretical framework. This question is discussed regarding the current academic debate involving various authors, notably Arrighi, who argue that the world's economic-political center of gravity has shifted to the East.