Yönetici hemşirelerin yönetim becerilerinin klinik çalışmaları üzerine etkisi
The effects of management skills of director nurses on the clinical studies
- Tez No: 304017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşirelerin yönetim becerileri, Hemşirelik hizmetleri yönetimi, Yönetici hemşire, Hastane yönetimi, the management skills of the director nurses, the management of nursing services, the director nurse, the management of the hospital
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmamızda yönetici hemşirelerle ilgili anket uygulaması yapılmıştır. Anket uygulamamızda örneklemi İstanbul ili Kartal ilçesinde faaliyet gösteren iki kamu hastanesinde çalışan yönetici hemşireler oluşturmaktadır. Her iki hastanede de 76 kişi ankete katılmıştır. Ankete katılanların sayısın az olmasının nedeni, hastanelerde hizmet veren yönetici hemşirelerin çalıştıkları alanla sınırlı olmasıdır.Yönetici hemşireler sağlık hizmetlerinin sunulmasında hemşirelerle ilgili olan bölümlerden birinci derecede sorumludurlar. Yönetici hemşire hemşirelik hizmetleri personeline rehberlik eder. Hemşirelerin iş gücünün planlanmasından, hemşirelerin meslekleri ile ilgili eğitimlerinden, gelişimlerinden, hemşirelik bakımlarından, hemşirelerin motivasyonlarından sorumludur. Bu sorumluluklarını yerine getirirken klinik hemşireleri ile iş birliği yaparak, hasta bakımını ve klinik işlerini daha kaliteli hale getirir. Yönetici hemşireler hemşirelik hizmetlerinde etkili olduğu kadar, sağlık kuruluşlarının başarısını da etkilerler. Görev, yetki ve sorumluluklarını iyi bilen ve işini iyi yapan yönetici hemşire sağlık kuruluşunun da başarısını artıracaktır.Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesinde çalışan yönetici hemşirelerin % 80'nini, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan yönetici hemşirelerin ise % 90,2' sini klinik sorumlu hemşireleri oluşturmaktadır. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi, Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesine göre hasta kapasitesi ve fiziki kapasite olarak daha büyüktür.
Özet (Çeviri)
A survey is carried out about the director nurses in our study. The sample groups are constructed by the director nurses who work in two public hospitals in the town of Kartal in İstanbul. In both of the hospitals, 76 director nurses joined to the survey. The reason why the number of the nurses who joined to the survey is fewer that the director nurses who render serves to those hospitals are restricted by the field that they work on.Director nurses are primarily responsible for the submission of the medical services which are related to the nurses. The director nurse gives guides to the personnel of the nursing service. He/she is responsible for the planning of the nurses? working load, their occupational retraining, their improvements and their motivations. While the director nurses perform those mentioned responsibilities, they collaborate with the clinical nurses to make the clinical works and patient care more qualified. Not only the director nurses are effective in health services, but they also effect the success of the institution they work for. The one who is aware of his/her responsibilities, competence and duties will increase the success of the institution at the same time.% 80 of the director nurses who work in Kartal Yavuz Selim State Hospital and % 90,2 of the director nurses who work in Dr. Lütfü Kırdar Education and Inspection Hospital are constituted of clinic responsible nurses. Dr. Lütfü Kırdar Education and Inspection Hospital is bigger than Kartal Yavuz Selim State Hospital in terms of patient capacity and physical capacity.