Milli Mücadelenin önemli simalarından Erzurumlu Müştak Sıtkı (Dursunoğlu ) bey
Prominent figures in the National Struggle, Erzurumlu Müştak Sıtkı (Dursunoğlu) Bey
- Tez No: 304071
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele Sıtkı Dursunoğlu, Turkish Independence War Sıtkı Dursunoğlu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Erzurumlu Sıtkı Dursunoğlu'nu konu alan bu çalışmamızda amacımız Milli Mücadele Tarihi ve sonrasındaki büyük hizmetleri olan bu insanın Cumhuriyet tarihindeki yerini ortaya koymaktır. Çalışma alanımız Sıtkı Dursunoğlu'nun 1 Temmuz 1891'de Erzurum'da doğumuyla başlayıp, 5 Nisan 1975'te Ankara'da vefatıyla sona ermektedir. Elde ettiğimiz bilgilerin sonucunda Sıtkı Dursunoğlu'nun sıradan bir hayatasahip olmadığını gördük. Sıbyan Mektebi'nde başlayan eğitimi Erzurum İdadisi'nde bitmiş genç bir vatansever olan Sıtkı Dursunoğlu, 1913 Balkan Savaşı sırasında gazeteciliğe başlamıştır. Erzurum'da çıkan gazetelerde yazdığı ateşli makalelerle herkesin takdirini kazanmıştır. 1915 yılında asker olmuş, 16 Şubat 1916 Erzurum'un işgaliyle Erzurum'u terk etmek zorunda kalmıştır. 1916 yılında Erzincan'da askerliğine devam etmiş, sene sonunda Şam'a gitmiş, askerliğini yaparken gazeteciliğine de devam etmiştir. 1917 senesinin ortalarında İngilizlere esir düşmüş, iki yıllık esaretten sonra 1919'da Erzurum'a dönmüş, Albayrak Gazetesi ve Albayrak İlkokulu'na kavuşmuştur. En önemli vatan hizmetini Milli Mücadele zamanında Albayrak Gazetesi'ndeki sert yazılarıyla halkı mücadele konusunda bilinçlendirmek suretiyle yerine getirmiştir. Milli Mücadelemizin başarıyla sonuçlanmasından sonra Albayrak İlkokulu'nda başladığı öğretmenliğine 33 sene devam etmiş, 1951 yılında Trabzon Lisesi'nden emekli olmuştur. 1945-1950 yılları arasında Erzurum Halkevi başkanlığı yapmış, Erzurum'un sosyal kültürel alanda gelişimine çok önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmamızın sonucunda Sıtkı Dursunoğlu'nun Milli Mücadele dönemi ve sonrasındaki faaliyetleriyle, ülkemiz ve Erzurum için önemli bir şahsiyet olduğu ortaya çıkmıştır. Temennimiz bu çalışmamızın faydalı olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of present study dealing with Erzurumlu Sıtkı Dursunoğlu is to determine the place of this character in the Turkish history before and after the Republic period who served greatly. The study is related to a time period beginning from 1 July 1891 with his birth in Erzurum and continuing to his death 5 April 1975 in Ankara. We saw as the result of the findings that he did not survive an ordinary life. As young patriot whose education began with Sıbyan Mektebi finished in Erzurum İdadisi, started work as journalist during 1913 Balkan War. He was approved by all levels of society with his virulent writings in the papers pressed in Erzurum. He became soldier in 1915 and had to leave Erzurum 16 February 1916 after the occupation of Erzurum. He continued in army in 1916 in Erzincan and went to Damascus at the end of that year. He also went on writing while serving in army. He was captured by English in the middle of 1917 and returned to Erzurum two years later in 1919. He founded Albayrak Newspaper and Albayrak Primary school. His most important service was to make people conscious with his writings during Turkish Independence War pressed in Albayrak newspaper. He also served as teacher for 33 years in Albayrak Primary school after the War and got retired in 1951 in Trabzon High school. He served as the Head of Public house between 1945 and 1950 in Erzurum and contributed greatly to the social and cultural development of Erzurum. As the result of the study, it was seen that Sıtkı Dursunoğlu was an important character with his services during and after Independence War for Turkey and Erzurum. We hope that this study is a useful study.