Deniz Akbulut belgeseli
Deniz Akbulut documantery
- Tez No: 304089
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ MAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Deniz, Akbulut, Cinema, Film, Ladies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Deniz Akbulut, 80'li yıllarda Türk Sineması'nın tam da bitmeye başladığı dönemde yıldızı parlayan ender oyunculardan biri. Bugün ise onu önemli kılan özelliği, gözleri görmeden rol yapan bir oyuncu olmasıdır. Türlü sıkıntılara katlanmak zorunda kalan Deniz Akbulut, ışıltılı bir yaşamın ardından tamamen karanlığa boğulmasına rağmen halen bu ıstırabı göğüslüyor.Deniz Akbulut, gözleri görmemesine rağmen hala filmlerde rol almak istiyor ve özellikle de kadın filmlerinde yer almayı yoğun bir biçimde arzuluyor. Onun bu azmi onunla çalışmış biri olarak beni çok etkiledi ve yüksek lisans tezi olarak proje danışmanım Prof. Dr. Oğuz Makal'a, Deniz Akbulut Belgeseli'ni önerdim.Sinema oyunculuğu özelliğinin dışında kendi hayatını da bizzat sinema gibi yaşayan Akbulut, bugün yaşamını tek başına idame ettiriyor. Oynadığı filmlerde her zaman başrol oynayan ve ses sanatçısı olarak çıktığı sahnelerde de hep assolist olan görme engelli sanatçının yaşamının belgesel haline getirilmesi bile aslında bir sosyal sorumluluk projesidir.4 Nisan 1965 yılında İstanbul'da doğan Deniz Akbulut, İlköğrenimini Kocamustafa Paşa İlkokulu'nda tamamladıktan sonra ortaokul yıllarında Nejat Uygur tiyatrosunda görev alarak oyunculuk yapmaya başladı.Madam Olga Moda ve Mankenlik derslerine katılan ve buradan sertifika sahibi olan Deniz Akbulut, Londra'da Leydilik okuluna giderek çeşitli eğitimler aldı.53 sinema filminde başrol oynayan Akbulut, TRT Radyo sanatçılarından Klasik Türk Müziği eğitimi aldıktan sonra assolist olarak sahneye çıktı.Anadolu turnelerine de çıkan Deniz Akbulut sinema oyunculuğuna devam ettiği bir dönemde 1996 yılında talihsizlik sonucu gözlerini kaybetti.Anahtar Sözcükler; Deniz, Akbulut, Sinema, Film, Leydi
Özet (Çeviri)
Deniz Akbulut, just over 80 years of Turkish cinema began to shine in his time one of those rare players. The important features which make it today, eyes without seeing a player who is acting. Deniz Akbulut forced to endure any hardship, shining into the darkness of a life after all the suffering still to confront.Deniz Akbulut, the eye does not see it still wants to play a role in the movies, and especially women to take part in the film is intensely desirable. His determination has impressed me as someone who had worked with him and the project as a thesis advisor to Prof. Dr. Oguz Makal, Deniz Akbulut I recommend the documentary.Out of being a film actor she lived his life as she played in a theatre. Akbulut is sustaining life itself. He played leading roles in films and sound artists have always emerged as the lead singer in the scenes which always make the blind to the artist's life.To make his life as a documentary is a social responsibility project.Deniz Akbulut was born in Istanbul in April 4, 1965, after completing primary education at the Kocamustafa Pasha Nejat Uygur elementary school, she began to his theatre life in junior high Theatre School .He joined to Madame Olga Fashion and Modelling classes after she received her licence Akbulut, going to the various training schools in London received Ladies.Akbulut who played the lead roles in 53 movies, after she took lesson from TRT radio artists she acted in the thetre scene as a singer