Toplumsal cinsiyet olgusunun farklı eğitim düzeyindeki hemşireler üzerindeki etkisinin incelenmesi
The analysis of the effect of the phenomenon of social gender on nurses at different educational levels
- Tez No: 304113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Hemşirelik, gender, social gender, nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı; toplumsal cinsiyet olgusunun farklı eğitim düzeyindeki hemşireler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket; İstanbul genelinde ki Avrupa ve Anadolu yakası olmak üzere toplam on devlet hastanesinde görev yapan 578 hemşire üzerinde uygulanmıştır.Anketten elde edilen veriler bilgisayar ortamında Çalışmada elde edilen bulgular SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) yanı sıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup durumunda, gruplar arası karşılaştırmalarında Bağımsız örnekler (İndependent samples) t testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey testi kullanılmıştır. Alt boyutların güvenilirliği için Cronbach's Alpha katsayısı hesaplanmıştır.Ölçekler arası ilişkileri saptamak için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Toplumsal cinsiyet olgusunun farklı eğitim düzeyindeki hemşireler üzerindeki etkisini incelemek için Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır.Araştırma sonucunda; toplumsal cinsiyet bağlamında hemşirelik mesleğine ilişkin yaklaşımlardan ataerkil gelenek, sosyo-ekonomik düzey ve medeni durum, farklı eğitim düzeyindeki hemşireler üzerinde benzer etkileri gösterirken, hemşireliğe ilişkin toplumsal statü, cinsiyet, eğitim düzeyi ve örgütlenmenin etkisi hemşirelerin eğitim düzeyine göre farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Sağlık meslek lisesi mezunu olan hemşireler üzerinde hemşireliğe ilişkin toplumsal statü ve hemşireliğe ilişkin yaklaşımlardan cinsiyetin etkisi; sağlık yüksek okulu ve lisans üstü mezunu olan hemşirelerden yüksek, eğitim düzeyinin ve örgütlenmenin etkisi ise; sağlık meslek lisesi mezunu olan hemşirelerin, sağlık hizmetleri yüksek okulu, sağlık yüksek okulu, ön lisans, lisans ve lisans üstü mezunu olan hemşirelerden yüksektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effect of the phenomenon of social gender on nurses at different educational levels. The questionnaire prepared for this purpose is applied on for a total of 578 nurses working in 10 public hospital in the European and Asian sides of İstanbul.The data obtained from the questionnaires were analyzed on SPSS (Statistical Package for Social Sciences) computer program for Windows 17.0. In quantitative evaluation of the data, as well as descriptive statistical methods, in case of the two groups, ( frequency, per cent, average, standard deviation) for the comparisons between the groups independent samples t-test, if more than two groups comparisons of parameters between the groups one-way Annona test and for the determination of the group that is causing the difference Tukey test were used. Cronbach?s Alpha co-efficient was calculated (scaled) for the reliability of sub-dimensions.Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationships between scales. The Linear Regression Analysis were applied to nurses to examine the effect of the phenomenon of social gender on nurses at different educational levels.As a result of research; in the context of the social gender approaches, patriarchal tradition of the nursing profession, socio-economic status and marital status, showed similar effects on different educational levels of nurses, on the other hand it is concluded that the effect of social status of nursing, gender, level of education and organization showed in difference according to the educational level of nurses. The effects of social status of nursing and gender, on the approaches the nursing, on the nurses graduated from health vocational high school is higher than on the nurses graduated from health college and mastered , on the other hand the effect of educational level and organization on the nurses graduated from health vocational high school is higher than on the nurses graduated from health services college, health college, associate, undergraduate and mastered.