Karşılaştırmalı Türkiye Türkçesi ile Türkmen Türkçesi ses bilgisi
Comparative phonetics of Turkish and Turkoman
- Tez No: 304247
- Danışmanlar: PROF. DR. H. İBRAHİM DELİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: karşılaştırmalı ses bilgisi, lehçe, şive, standart dil, ağız, comparative phonetics, dialect, accent, standart language, local language
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Karşılaştırmalı ses bilgisi, bir dildeki sesleri boğumlanma, ses düzeni, görev ve ses değişimi gibi konular açısından ele alarak o dilin çeşitli lehçeleri veya şiveleri arasında karşılaştırmalı olarak inceleyen ses bilgisi dalıdır.Bu çalışmada Türkçenin Oğuz lehçesinde yer alan Türkiye Türkçesi ve Türkmen Türkçesi şiveleri üzerine karşılaştırmalı bir ses bilgisi incelemesi yapılmıştır.Çalışma, her iki şiveden de esas alınan bazı dil bilgisi kitaplarındaki bilgilerin karşılaştırılması yoluyla hazırlanmıştır. Öncelikli olarak, her iki şivede de standart dil olarak kabul edilen dil karşılaştırılmış; ancak, yeri geldikçe bu iki şivenin ağızlarından da yararlanılmıştır.Sonuç olarak, ses ve ses olayları bakımından bu iki şivenin birbiriyle ortak veya farklı olan yönleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparative phonetics is a branch of phonetics which examines phones belong to a language amoung its dialects or accents in a comparative way in terms of articulation, the order in words, function and phonetic changes.In this work, it has been studied comparative phonetics between Turkish accents and Turkoman accents taking part in Oğuz dialect of Turkish.The work has been prepared comparing information in grammars having been based in both accents. Firstly, it has been compared the languages as standart language having been accepted in both accents. But it has also been profit from local languages of these accents when it is necessary.Consequently it has been certained similar and diffirent aspects of these two accents in terms of phone and phonetic events.