Zihin engelli çocuklara paraları tanıma becerisinin öğretiminde sabit bekleme süreli öğretimin etkililiği
The effectiveness of constant time delay instruction in teaching the skill of identifying money to mentally handicapped children
- Tez No: 304278
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihin Engelli Çocuklar, Paraları Tanıma Becerisi, Sabit Bekleme Süreli Öğretim, Mentally Handicapped Children, The Skill of Identifying Money, Constant Time Delay Instruction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, zihin engelli öğrencilere paraları tanıma becerisinin öğretiminde sabit bekleme süreli öğretimin etkili olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada ayrıca araç-gereçler ve ortamlar arası genelleme ve öğretim sona erdikten bir, üç ve dört hafta sonraki kalıcılık etkisine bakılmıştır.Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden biri olan denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılarak desenlenmiştir. Bu araştırmanın bağımlı değişkeni deneklerin gösterilen paranın kaç Türk Lirası (TL) ve kuruş (Kr) olduğunu %100 düzeyinde doğru olarak söylemeleridir. Deneklere parayı tanıma becerisinin öğretiminde kullanılan sabit bekleme süreli öğretim, araştırmanın bağımsız değişkenini oluşturmaktadır.Bu araştırmaya zihinsel yetersizlik tanısı almış beş öğrenci katılmıştır. Öğrencilerden biri denek yitimi olabileceği göz önünde bulundurularak yedek denek olarak seçilmiştir. Bir öğrenci ile de pilot çalışma yapılmıştır. Araştırma üç denek ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreci, araştırmacı tarafından; yoklama, öğretim, izleme ve genelleme oturumları olarak düzenlenmiştir. Tüm öğretim oturumları birebir öğretim düzeni ile yürütülmüştür.Araştırmanın bulguları sabit bekleme süreli öğretimin zihin engelli çocuklara paraları tanıma becerisinin öğretiminde etkili olduğunu gösterir niteliktedir. Ayrıca, öğrenilen becerinin öğretim bittikten bir, üç ve dört hafta sonra da korunduğu ve farklı araç-gereçlere ve ortamlara genellenebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effectiveness of constant time delay instruction in teaching the skill of identifying money to mentally handicapped children. This study also examined the effect of generalization accross materials and conditions and maintenance one, three and four weeks after the end of instruction.The experimental design of this study was multiple probe model with probe conditions across subjects which is one of the single subject research models. The dependent variable of this research was subjects? identifying %100 correctly shown Turkish Liras and coins. The independent variable of this research was constant time delay instruction which was used to teach identifying money to the subjects.Five students who have the diagnosis of mental reterdation was participated in this study. One of the students was chosen as replacement subject for avoiding subject loss. A pilot study was conducted with one of the students. The study was conducted with three subjects. The implementation process was organized as probe, instruction, maintenance and generalization sessions by the researcher. One to one instruction was used in all instruction sessions.The findings of this study showed that constant time delay instruction was effective in teaching the skill of identifying money to mentally handicapped children. Additionally, generalization accross materials and conditions and maintenance one, three and four weeks after the end of instruction was found to occur.