Ürün tanıtımında popüler kültür ikonlarının grafik tasarım içerisinde kullanılması
Using popular culture icons in graphic desing for product launch
  1. Tez No: 304279
  2. Yazar: BANU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUHAMMET ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, ikon, grafik tasarım, reklamcılık, Popular culture, icons, graphic design, advertising
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı; popüler kültür ikonlarının grafik tasarım içinde kullanım şekillerini incelemek ve daha çok hangi ürünlerde kullanıldıkları hakkında bilgi vermeye yöneliktir. Araştırmanın önemi; grafik tasarım içerisinde kullanılan popüler kültür ikonlarının, tasarım içerisinde nasıl kullanıldıklarına dair bilgi edinmek ve ürünün satışında grafik tasarımın önüne geçip geçmedikleri hakkında bir öngörü geliştirmektir.Popüler kültür, popüler kültür ikonları, grafik tasarım ve reklamcılık üzerine, Prof. Dr. Neşe Kars, Prof. Dr. Emre Becer, Prof. Dr. B. Zafer Erdoğan, Prof. Dr. Mehmet Karafakioğlu, Prof. Dr. Erol Mutlu, Prof. Ünsal Oskay, Prof. Dr. Müge Elden, Prof. Dr. Nükhet Güz, Yrd. Doç. Füsun Kocabaş gibi araştırmacıların yazılı kaynaklarındaki bilgiler, popüler kültür ikonlarının kullanıldığı ürünlerin tanıtım reklamlarından fotoğraflar da bilimsel veri olarak kabul edilmiştir.Sonuç olarak araştırma, popüler kültür ikonu ünlülerin, ürünlerin tanıtımında kullanılarak, hedef kitleye daha kolay ulaşılabileceğini ortaya koymakla birlikte, grafik tasarımcının yaratıcılığını kısıtladığı görüşü verilen örneklerle desteklenmektedir.Sanatsal açıdan ön görüye sahip bireylerin yetiştirilmesi toplumsal ilerlemede önemli bir unsurdur. Popüler kültür gibi, sürekli değişen ve çabuk tüketilen ürünler yerine, Grafik sanat ve tasarımları ile bu yolla yapılan tanıtımlara ilgi çekilebilir.Topluma, kendi kültürü ile harmanlanmış, sanatla iç içe olan tasarımlar sunarak, bireyleri estetik bir doygunluğa ulaştırabilmeli, bu yolda eğitici çalışmalar yapılarak, toplumun kültürel bir yozlaşmadan korunması esas alınmalıdır. Bu anlamda, reklam ajansları ve reklamı talep eden firmalar işbirliği ile bu sorumluğun bilincine varılarak yeni tasarımlar ve projeler oluşturulabilir.Bu tez ile üniversitelerde konu ile ilgili araştırma yapanların çalışmalarına, sanat eğitimcileri yetiştiren kurumlarda yapılabilecek çalışmalara, M.E.B'na bağlı resmi ve özel kurumlarında resim öğretmenlerinin çalışmalarına ışık tutabileceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; to examine usage patterns of popular culture icons in graphic design, and give information about the products they used in more frequently. The importance of the research is; to determine how popular culture icons in graphic design are used, and to decide whether they have a much greater effect on product sale than graphic design itself.Written sources for popular culture, popular culture icons, graphic design, and advertising, by researchers like, Prof. Dr. Neşe Kars, Prof. Dr. Emre Becer, Prof. Dr. B. Zafer Erdoğan, Prof. Dr. Mehmet Karafakioğlu, Prof. Dr. Erol Mutlu, Prof. Ünsal Oskay, Prof. Dr. Müge Elden, Prof. Dr. Nükhet Güz, Assistant Engineer Doç. Füsun Kocabaş is used as well as photos contain popular culture icons, from publicity ads, are used as scientific data.As a result, research states that using a celebrity as a popular cultural icon makes it easy to reach target audience in product launch; it also supports the idea that it similarly restricts the designers? creativity, by giving examples.Raising individuals with an artistic sense of view is important for social development. Instead of using constantly changing and quickly consumed goods, such as popular culture, an attraction can be achieved via Graphic Art and designs for product presentations.By offering the art designs to the community, that are blended with their own culture, enabling an aesthetic saturation for its individuals, with educational studies on this path, it has to protect the community from a cultural corruption. In this sense, cooperation between advertising agencies and companies requesting advertising can be set to enable responsibility when creating new designs and projects.With this thesis, it is hoped to enlighten the path to studies on the topic made by researchers in universities, studies made in art educating institutions, and art educators worked in public or private institutions monitored under M.E.B