Tehcirin 93. yılında ?özür diliyoruz imza kampanyası?nın basına yansımaları
The reflections to the press of the ?apology campaign? at the 93th year of the deportation
  1. Tez No: 304326
  2. Yazar: SELMA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Tehcir, soykırım, Büyük Felaket, Özür Diliyoruz İmza Kampanyası, Deportation, Great Catastrophe, I Apologize Campaign
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
"Ermeni Tehciri'nin 93 yılında `Özür Diliyoruz İmza Kampanyası' nın Basına Yansımaları? adlı çalışmada, Tehcir'in 93. yılında, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Baskın Oran, Dr. Cengiz Aktar ve Gazeteci ? Yazar Ali Bayramoğlu tarafından başlatılan ?Özür Diliyoruz İmza Kampanyası?nın basına yansımaları incelenmiştir. Yapılan incelemelerde görüldüğü üzere, 2009 yılında, ?Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a maç ziyareti? ve ?Özür Diliyorum İmza Kampanyası?nın, 2009 yılında yabancı basında en fazla yer alan iki konu olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu iki konu içerisinde ?Özür Diliyoruz İmza Kampanyası? ile ilgili haberler basında daha uzun süre yer tuttuğu, daha geniş ve karşılaştırmalı veri imkanına olanak sağladığı için, araştırma konusu olarak daha uygun olacağına karar verilmiştir.Tez çalışmasında amaçlanan, kampanyanın Türk basınındaki ve dış basındaki farklı algılanış biçimlerini ortaya koymak, Türk basınında, gazetelerin konuya yaklaşım biçimlerinin, yayın politikaları çerçevesinde şekillenip, şekillenmediğini ölçmektir. Yapılan literatür taramalarında doğrudan kampanya odaklı bir tez çalışmasına rastlanmamıştır. Türkiye dış politikasını olumsuz anlamda etkileyen Ermeni Tehciri gibi önemli bir konuya dair, iletişim araştırmalarının azlığı ve kampanyanın basındaki etkisi tez çalışmasının önemini ortaya koymaktadır. Konunun güncelliğini yitirmemesi de, çalışmayı önemli kılan bir başka husustur.Söz konusu kampanya 14 Aralık 2008'de başladığı için, kampanyanın başlamasından bir hafta önceki konuyla ilgili haberlerin ilk olarak basına yansıdığı 6 Aralık 2008 tarihi ile yankılarının sürdüğü 2009 yılı Mart ayı arasındaki zaman dilimi örneklem süreci olarak tespit edilmiştir. Süreç içerisinde, Türk basınından 8, dış basından 4 gazete incelenmiştir. Gazetelerin seçimi yapılırken, temsil ettikleri siyasi bakış biçimleri ve temsil ettikleri grup içerisinde konu ile ilgili en fazla haberi yayımlamış olmaları dikkate alınmıştır. Ana akımın temsilcisi olarak Hürriyet gazetesi, sola yakınlığı ile bilinse de yayın politikası olarak ana akıma daha yakın duran Radikal gazetesi, sağ tandanslı gazeteler sınıfında Zaman ve Yeni Şafak gazeteleri, sol tandanslı Cumhuriyet ve Birgün gazeteleri, milliyetçi çizgisi ile bilinen Ortadoğu gazetesi ve Ermeni cemaatinin Türkiye'deki yayın organı Agos gazetesi seçilmiştir. Kampanyayı başlatanlardan Gazeteci Ali Bayramoğlu'nun Yeni Şafak gazetesinde yazıyor olması, Yeni Şafak gazetesinin tercih edilmesindeki bir başka nedendir. Türk basınındaki 8 gazetede, 6 Aralık 2008 tarihinden, 2009 yılının Mart ayı sonuna kadarki süreçte, toplam 66 haber incelenmiştir. Yabancı basından da internet siteleri ve portalları üzerinden, Ermeni gazeteleri Armtown ve Hetq ile Msnbc ve Los Angeles Times'da yer alan 18 haber incelemeye tabi tutulmuştur. İnternet siteleri üzerinden yapılan incelemelerde söz konusu 4 gazete konu ile ilgili haberlere daha fazla yer verdiği için tercih edilmiştir.Tez çalışması 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde günümüze değin Türk ? Ermeni ilişkileri ile ilgili olarak kuramsal çerçeve çizilmiştir. Kampanyada ?Büyük Felaket? olarak tanımlanan Tehcir'e kadar gelen süreçteki Türk ? Ermeni ilişkileri ile Tehcir sonrasındaki Türk ? Ermeni ilişkilerinin tarihsel süreci anlatılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, kampanya sonrasında tekrar tartışmaya açılan Soykırım ve Büyük Felaket kavramları incelenmiş, kampanya ile ilgili bilgiler derlenmiştir.Üçüncü bölümde ise elde edilen veriler ortaya konmuş, söylem analizi yöntemiyle verilerin incelenmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Söylem analizinde temel amaç, farklı kişi ve zamanlara göre olayın sonuçlarını saptamaktır. Ayrıca söylem analizi anlambilimsel, sözdizimsel ve göstergebilimsel incelemeleri de içinde barındırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, söylem analizinin tezin amacı doğrultusunda; kampanyanın, gazetelerin yayın politikası doğrultusunda değerlendirilmiş olup olmadığı sonucunu daha doğru biçimde ortaya koyacağı düşünülmüştür.Bulgulara göre yabancı basının değerlendirmeleri genel olarak benzerlikler göstermektedir. Yabancı basın, söz konusu kampanyayı Türklerin tarihleri ile yüzleşmeye başlaması ve olumlu atılan bir adım olarak değerlendirse de, kampanya metninde ?Soykırım? tanımının yerine ?Büyük Felaket? tanımının kullanılmış olmasını eleştirmiştir. Türk basınındaki gazetelerin konuya yaklaşım biçimleri ise yayın politikalarına göre değişiklik arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study called ?The Reflections In The Media Of The Apology Campaign At The 93rd Year Of The Armenian Deportation? the reflections in the media of the ?Apology Campaign?, held by Prof. Dr. Ahmety İnsel, Prof. Dr. Baskın Oran, Dr. Cengiz Aktar and journalist-writer Ali Bayramoğlu, has been examined. After the examinations done it has been determined that ?President Gül?s match visit to Armenia? in 2009 and the ?Apology Campaign? in 2009 are two topics which found place most in the foreign media. However, among these two topics since the news about the ?Apology Campaign? hold place for a longer period of time, provides wider and relative data opportunity, it has been desided that this topic would be more appropriate for searching.The purpose of the thesis study is to present the various perceptions of the campaign in the Turkish media and in the foreign media, to evaluate whether the newspapers? approach to the issue in the Turkish media has been shaped around their broadcast policy. Throughout the literature scannings done, no thesis study has been found which directly focus on the campaign. The fewness of communication researches about the Armenian Deportation which negatively effected Turkey?s foreign policy, and the campaign?s effects in the media shows the significancy of the thesis study. Another point that makes the study significant is that the issue has not lost it?s actuality.Since the campaign started at December 14, 2008, the timeline between December 6, 2008, when the news began to rebound in media a week before the campaign, and March 2009, through which the reflections of the campaign remained, has been determined as the sample process. In the process 8 newspapers from the Turkish press and 4 from the foreign press has been examined. Those newspapers have been chosen due to their broadcasting the largest number of news about the topic, among the political point of view and the group they represent. Hürriyet, as the representative of the main trend; though known from left tendency Radikal, which is closer to the main trend; Zaman and Yeni Şafak from the right tendency; Cumhuriyet and Birgün from the left tendency; Ortadoğu which is known for its nationalist line; Agos, the press organ of the Armenian group in Turkey has been chosen. Another reason for chosing Yeni Şafak is that Ali Bayramoğlu, who is among those who started the campaign, writes in Yeni Şafak. In these 8 Turkish newspapers 66 news, broadcasted between December 6, 2008 and the end of March, 2009, has been examined. From the foreign press, through their websites and portals, 18 news has been examined which had taken place in Armtown, Hetq, Msnbc and Los Angeles Times. After the research on the internet those 4 newspaper has been preferred because of having more news about the issue.The thesis study has 3 sessions. In the first session theoretical outline of the Turkish-Armenian affairs has been drawn. The Turkish-Armenian affairs untill Deportation, which is described as ?the Great Catastrophe? in the campaign, and the historical process of the Turkish-Armenian affairs after the Deportation has been explained.In the second session, the concepts ?Genocide? and ?Great Catastrophe?, which have been put into discussion again, have been examined and informations about the campaign have been compiled.In the third session, the collected datas has been exposed, and then has been analyzed with the expression analyze technic. The findings have been evaluated. The basic goal in the expression analyze is to determine, according to various persons and times, the results of an event. Furthermore, the expression analyze, includes semantics, syntax and semiotical researches. Because of these reasons, directionally with the goal of the thesis, it has been thought that the result of whether the campaign has been evaluated according to the newspapers broadcast policy or not, would be more correctly put into consideration.The evaluations of the foreign press according to the findings, generally presents similarities. The foreign press, although evaluating the campaign as a confrontation of the Turks with their history and as a positive step, still they criticize the usage of ?Great Catastrophe? instead of ?Genocide? in the campaign text. The approaches of the newspapers in the Turkish press varies according to their broadcast policies.