Antalya minareleri: Cumhuriyet Dönemine kadar
The minarets of Antalya: Till the Republic Period
- Tez No: 304327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Minare, Petek, Cami, Antalya, Minaret, Petek, Mosque
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu Yüksek Lisans tez çalışmasında, Antalya ili, ilçe, kasaba ve köylerinde bulunan cami ve mescitlere ait, Erken dönemden, Cumhuriyet dönemine kadar Antalya Minareleri konu olarak seçilmiştir.Antalya Minareleri ile ilgili olarak daha önce detaylı ve bilimsel bir çalışma yapılmamıştır. Bir kısmı orijinal haliyle günümüze ulaşan minarelerin büyük bir bölümü de çeşitli nedenlerle orijinal hallerini kaybederek onarım ve ilavelerle günümüze ulaşabilmiştir.Bu araştırmada il sınırları içerisindeki minarelerin tamamının ölçüleri alınarak planları çizilmiş, ayrıntılı tanımlamaları yapılmış, kitabeleri okunmuş ve çalışma çok sayıda fotoğrafla desteklenmiştir.Bu çalışmada amaçlanan bir diğer husus, eserlerin bir il düzeyinde farklı dönemleri bünyesine alacak şekilde kendi içerisindeki kronolojik değişimi ve gelişimi ortaya koyarak bu anıtların belgelenmesidir.Sonuç olarak günümüze ulaşan 15 adet minare bulunmaktadır. Günümüze ulaşamayan 6 adet minare bulunmaktadır. Günümüze ulaşanlardan 14 adeti klasik tarzda ve 1 adeti münferit tipte inşa edilmişlerdir. Minarelerin genellikle kare formda kaide, ters ve düz Türk üçgenlerinden oluşan pabuç, silindirik veya çokgen gövde, şerefe, petek, konik külah ve metal alem bölümlerinden oluştuğu görülmektedir. İncelenen Minarelerden 7 adeti kesme taştan, 5 adeti tuğladan ve 3 adeti de ahşaptan yapılmıştır. Antalya, Alanya Akşebe Sultan Mescidi, Yivli Minaresiyle Orta Asya ve Selçuklu geleneğini yaşatan, klasik dönem ve geç dönem örnekleriyle Osmanlıyı günümüze taşıyan Anadolu Türk şehirleri içerisinde önemli yeri olan kültür merkezlerinden birisidir.
Özet (Çeviri)
Throughout this MA dissertation, the minarets of the mosques and masjids built from the very early period to Republic Period in Antalya, including those in the towns, villages and districts of the city, have been examined in a detailed approach.About the minarets in Antalya is any elaborate and scientific study not available before. While a number of the minarets have reached at present in their original characteristics, many have lost their genuine features with the various repairs and additions.In this study, the plans of all the minarets have been drawn based on the measures taken. Then, the inscriptions of the minarets have been construed, and the architectural definitions of the works have been made based on the whole related data. Also, the study has been supported with many photographs.Another point to be aimed with this study is to display the chronological change and development of the works within themselves in a way containing the different periods at the level of city and to document these monuments.Consequently, totally 15 minarets exist, which have reached at the present, totally 6 minarets exist , which haven?t reached at the present. While 14 of them have been built in classical style, only one in single type. It has been determined that the minarets generally consist of a squre-shaped base, pabuc of flat and reverse Turkish triangles, cylindrical or polygon body, şerefe, petek, conic kulah and metallic alem Of the minarets, seven have been built with cut-stones, five with bricks and three with wood. With Aksebe Sultan Masjid and Yivli Minaret, Antalya is one of the prominent cultural centers keeping the Central Asian and Seljukian traditions lively and bringing Ottoman to the present with the samples of classical and late periods.