Kuruluşundan 1940'lara kadar geçen sürede askeri okulların Türk resim sanatına katkıları
The contributions of the military schools to the Turkish painting art from the establishment of the schools until 1940's
  1. Tez No: 304369
  2. Yazar: İNCİ AYDIN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP İNANKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: askeri okullar, resimhaneler, resim sınıfı, ressamlar, perspektif, military schools, painting studios, drawing classes, painters, perspective
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 721
Özet
Bu çalışmanın amacı askeri okullarının Türk resmine katkılarını incelemektir. Bu bağlamda dört askeri okulun katkıları söz konusudur. Bunlar Mühendishane-i Berrî-i Hümayun, Mekteb-i Bahriye, Mekteb-i Harbiye ve Mekteb-i Tıbbiye'dir. Sanayi Nefise Mektebi kurulmadan yıllar önce farklı amaçlarla olsa da askeri okullarda özel ?resim? sınıfları açılmış, resim eğitiminin gerekliliği benimsenmiştir. Özellikle Mekteb-i Bahriye bünyesinde kurulan resimhanelerde yüzlerce ressam yetişmiş, Mekteb-i Harbiye'den mezun yüzü aşkın resim öğretmeni Anadolu'da görev yaparak Batı tarzı resmin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Türk resminde önemli adımlar atan ressamları yetiştirmenin yanı sıra, perspektif ve resim sanatına ilişkin kitaplar da kaleme alınmış, bunlar resimlenerek yine askeri okullar bünyesinde kurulan matbaalarda basılmıştır. Askeri okulların resim sanatına katkıları bunlarla sınırlı kalmamış, yurt dışından ressam getirtme ve öğrencileri yurt dışına gönderme yollarına gidilerek, öğrencilere farklı bir bakış açısı kazandırma amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the contribution of Military Schools to Turkish painting. In this context, the contribution of four Military Schools is the important. These are ?Muhendishane-i Berri-i Hümayun? The Royal School of Military Engineering, Naval School, Military School and Medical School. Years before the ?Sanayi-i Nefise Mektebi? (School of Fine Arts) was established, private ?drawing? classes at military scholls were launhced and the necessity of painting education was acknowledged. At the painting studios established in the Naval Scholl hundred of painters were trained and graduates of Military School who served in Anatolia contributed to the recognition of Western style painting. In additon to training artists who made important steps in Turkish painting, books about perspective and the art of painting were written. These were then illustrated and printed at he printing houses of the military schools. The contribution of Military Schools to the art of painting wasn?t limited only to these, painted were invited from abroad and student were sent abroad with the aim of giving them a different perspective.