Ahmed Adnan Saygun'un ''Köroğlu Operası''nın incelenmesi
''Köroğlu Opera'' of Ahmed Adnan Saygun
- Tez No: 304402
- Danışmanlar: PROF. GÜLPER REFİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Ulusal, Evrensel, İnsan, Anadolu, Halk, Simgecilik, Mistizm, Tasavvuf, Gönül, İlahi Aşk, Pentanon, Modal, Makam, Dil, Deklamasyon Stil, Prozodi, National, Universal, Human, Anatolia, Publik, Symbolism, Mysticizm, Sufizm, Heart, Divine Love, Pentatonism, Modal, Modal Music, Declamation Style, Prozodi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tezi yazma amacım ulusal değerleri evrensel ölçülerle birleştirerek Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyet'i için koymuş olduğu,“Muasır Medeniyetler Seviyesini Aşma”hedefinin somut örneklerinden biri olan Ahmed Adnan Saygun'un Halk Edebiyatımızın çok önemli bir halk kahramanı olan ''Köroğlu Operası ''ile ilgili bütün bilgileri bir araya toplayarak bu çok değerli opera hakkında gelecek kuşaklara üzerinde yapılacak çalışmalarla daha da yükselecek bir temel kaynak oluşturmaktı.Köroğlu Operası üzerine yapılan inceleme; Saygun'un Sanatçı ve Besteci Kişiliği ile beraber; Kompozisyon anlayışı, İnsan Sesi İçin yazdığı eserlerin ve Operalarının genel özellikleri bağlamında yapılan ''Analiz ve Karşılaştırma'' yöntemleri esas alınarak tamamlanmıştır.Anadolu, tarih boyunca, Amerika'nın keşfi ve ardından deniz yollarının kullanılmasına kadar olan zaman diliminde, İpek-Baharat Yolları ile sürekli Doğu-Batı geçiş güzergâhı olmuş, böylece birbirinden farklı kültürler-dünya görüşleri, bu topraklarda barış huzur içinde asırlarca dünyada bir başka örneği görülmeyen bir birliktelikle varlığını sürdürmüştür.Yunus Emre şiirleri insanlığın, huzur arayışına en doğru ve mutlak çözümü getiren hayat görüşünün çok sade bir o kadar da etkili örnekleridir. Bu dünya görüşü Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu ve Operaları'nda müzikteki en özgün karşılığını bulmuştur.Saygun'un; Pentanon, Modal Sistem, Makamsal Sistem ve Tonal (tempare) müziği, eşit etkinlik ve işlevsellikle, doğal olarak kullanabilme özelliğinin gerisinde bu tarihsel ve sosyal süreç bulunmaktadır. Doğu ve Batı kültürlerini aynı ölçülerde içselleştirmiş ve yaratıcılığına yansıtmıştır. Saygun'un özellikle operalarında ve oratoryolarında çağdaşı meslektaşlarından çok farklı ve derin müzik ruhunun ve yazısının kaynaklarının, temeli bu gerçeğe dayanmaktadır.Köroğlu Operası'nın dramatik yapısının özü olan ''Adalet ve Hak Arayışı, Zulme İsyan, Mazluma Sahip Çıkan Korkusuz Kahraman Figürü'', Yunus'un ''Yaradılanı Severim Yaradandan Ötürü'' sözünün Anadoluda'ki insan sevgisinin ve Saygun'un Köroğlu Operasın'ndaki karakterlerle simgeleşen tasavvuf düşüncesinin operadaki karşılığıdır.
Özet (Çeviri)
My aim to write thesis is to combine national values with international measures and to gather all related information on ''Koroglu Opera''-Folk hero of the folk literature of Ahned Adnan Saygun-which is one of the concrete examples of ''Going beyond the level of Contemporary Civilizations ''the target set by Mustafa Kemal Atatürk and for the new generations to leave a heritage and a fundamental research which will be devoloped with following researches.Research carried out on Koroglu Opera: Mr.Saygun's artist and composer personality; his sense of composition, his works on Human Voices and general specifications of his Operas has been focused on with ''Analysis and Comparison'' method.Anatolia was in and out coming route for the west and east between Silk Road and Spice Trade Route throughout the history till Discovery of America and then usage of sea roads. Thus, different cultures and world views lived together peacefully for centuries on that land that a similar existence have never been seen before.Poems of Yunus Emre are unsophisticated and effective examples of world view that finds the absolute and truest solution for human's search for peace. This world view get in return for the most effectively in the music of Saygun, Yunus Emre Oratorio and Operas.Saygun's Pentanone, Modal Structure, Mode System and Tonal Music (Tampere) is a historical and social process in addition to the feature of being used naturally with its efficiency and functionality. He interiorized the West and East cultures similarly and reflects it on his creativity. That is the reason underlying different and deep music soul than his contemporary colleagues in Saygun's operas and oratorios and the source of his writing.The heart of Koroglu Opera's dramatic structure“Search for Justice and Right, Rebellion against Suppression, Fearless Hero Figure who protects people in need”, Yunus Emre's“I love the creator for the sake of creator”is the counterpart of philanthropy and respect in Anatolia and Sufi thought symbolized with characters in Koroglu Opera in opera.