Ahmed Adnan Saygun'un Köroğlu Operası'ndaki karakterlerin Türk edebiyatı ve Türk mitolojisi açısından karşılaştırmalı analizi ve müzikal çözümlemesi
Comparative analysis and musical parsing of the characters in the Opera 'Köroğlu' by Ahmed Adnan Saygun in terms of Turkish mythology and Turkish literature
  1. Tez No: 398359
  2. Yazar: CİHAN MAY
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. Z.TÜLİN DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Köroğlu, Bibliyografi, Diskografi, Enstrüman, Köroğlu, Bibliography, Discography, Instrument
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Ahmed Adnan Saygun'un Köroğlu Operası'nın incelendiği bu tez çalışmasının amacı, operadaki karakterlerin mitolojik ve müzikal açılardan incelenmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Ahmed Adnan Saygun'un hayatı ve eserleri (bibliyografi ve diskografi) incelenmiştir. İkinci bölümde Köroğlu Destanı'ndaki karakterlerin Türk mitolojisi ile ilişkisi anlatılarak bir analiz yapılmış, üçüncü bölümde ise eser, librettosu, müzikal terimler ve sahne dışı öğeleri, karakterlerin sahne sahne ortaya çıkışı (ölçüler teker teker sayılarak) ve orkestradaki enstrümanların belirtilmesiyle bir tablo oluşturularak eser çözümlenmiştir. Amaç bütün bu çalışmayı inceleyecek araştırmacıların Ahmed Adnan Saygun ve eserleri, Köroğlu Destanı ve içinde barındırdığı karakterler hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmalarını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis which examines the Opera“Köroğlu”by Ahmed Adnan Saygun is to examine the characters in the opera from mythological and musical points of view. The study consists of three sections. The first section examines the life and works of Ahmed Adnan Saygun (bibliography and discography). The second section gives an account and makes an analysis of the relation of the characters in the Köroğlu Epic with the Turkish mythology. The third section parses the work by developing a table through expounding of the work, its libretto, the musical jargon and the off-stage elements, the appearance of the characters scene by scene (by counting the measures one by one), and the instruments in the orchestra. The purpose is to make available more comprehensive information about Ahmed Adnan Saygun and his works, the Köroğlu Epic, and the characters in it, to researchers who will examine this whole study.