Mihaloğullarına dair bir eser: Mehmed Safiyüddin bey Gazi Mihal bey ve evlad ve ahfadının devlet-i aliyye'ye hidemat-ı mesbukaları inceleme ve metin
The writing of Mihaloğulları: Mehmed Safiyüddin Bey Gazi Mihal Bey ve Evlad ve Ahfadının Devlet-i Aliyye'ye Hidemat-ı Mesbukaları analysis and text
  1. Tez No: 304407
  2. Yazar: SONYA DİŞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gazâ, Köse Mihal, Mihaloğulları, Osman G?zî, Osmanlı Devleti, Gazâ, Köse Mihal, Osman Gazi, Mihaloğulları, Otoman Empire
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Osmanlı Devleti gazî devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Devletin kuruluşundan itibaren gazâ hareketi Osmanlı'ya hakim olmuş ve son sultanlara kadar gazi unvanı hep kullanılmıştır. Yapılan gazâlarda, cihadlarda ?yoldaş? ve ?nökerler? önderlik etmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin lider konumuna geçmesinden itibaren alpler, yoldaşlar onun hizmetine girmişlerdir. Yoldaşlar, gazâ liderine bağlıydılar bu bağlılık sonucu da gazi birliği meydana getirilmiş oluyordu. Osman Gazi'nin yanında toplanan bu yoldaşlardan biri de Bizans'a bağlı Harmankaya Tekfuru Mikhael Kosses yani Köse Mihal'dir. Osmanlı Devleti'nin hafif süvari birliklerinden olan akıncı teşkilatının da kurucusu kabul edilen Köse Mihal köklü ve kıdemli bir ailenin de kurucusudur.Gazi olarak tanımlanan akıncı beyleri devlet tarafından tayin edilmekteydi. Ancak uzun süre akıncı kumandanlıkları Evrenosoğulları, Turhanoğulları, Malkoçoğulları ve Mihaloğulları elinde bulunmuştur. Bu akıncı ailelerinden Mihaloğulları'nın Osman Gazi'den XVII. yüzyıla kadar Osmanlı Devlet'ine yaptıkları hizmetler tezimizin metninin konusunu teşkil etmektedir . Yaptığımız çalışmanın amacı, Mihaloğulları ailesini anlatan XIX. yüzyılda yazılmış eseri günümüz harflerine çevirerek tahlilini yapmaktır.Eserin müellifi bellidir, lâkin ismine metnin içinde hiçbir yerinde rastlanmamış ve bu durum da çalışmamızda irdelenmiştir. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi nr. T4610'da G?zî Mihal Bey ve Evlâd ve Ahfâdının Devlet-i Aliyye'ye Hidemât-ı Mesbûkaları ismi sonradan kaydedilmiştir. Metnin diğer nüshaların özel ellerde bulunma ihtimalinden dolayı ulaşabilme imkanımız olmadığından çalışmamızı tek nüsha üzerinden meydana getirmek zorunda kaldık.
Özet (Çeviri)
The Otoman Empire has appeared on the stage of history as a gazi state. The act of gazâ haz always been dominant on the Ottomans since the establishment of the Empire and the Sultans were renamed as ? gazi?. The gazas and the jihads were leaded by ?yoldash?s or ?nöker?s. When Osman Gazi became the leader of the Otoman Empire the alps and the yoldash?s went into his service. The yoldash?s were bound up with the gaza leader as a result of it the gaza troops were formed. One of these yoldashon behalf of Osman Gazi, was Köse Mihal, the tekfur of Harmankaya under the dominance of Byzantine Empire, Mikhael Kosses, who is one of the squadrons ofthe Otoman Empire was also the founder of an old an well-known family.The Gazis, the leaders of the raiders (akıncı) were appointed by the state. But this position was held in hand by Evrenosoğulları, Turhanoğulları, Malkıoçoğulları, Mihaloğulları for a long time.The subject of our thesis consists of the service given by the Mihaloğulları family had participated and their services from Osman Gazi to XVII. century the period. Purpose of our studyis, translate the work of art written XIX. century, that explain Mihaloğulları family, to the todey?s letter and make analyse.The author is known but name of the book was not found anywhere in the text and it was considered at length in our work. İt is registered as G?zî Mihal Bey Evlâd ve Ahfâdının Devlet-i Aliyye?ye Hidemat-ı Mesbûkaları at Library of İstanbul Universty number T4610. Due to probability of the other copies of the text being in private hands we couldn?t have the chance of reaching them, therefore we had to from our work from only one copy.