A treatise of Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın stories
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın hikâyeleri üzerine bir inceleme
- Tez No: 304406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN İNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Rahmi Gürpınar, roman, hikâye, Türk edebiyatı, Hüseyin Rahmi Gurpinar, novels, stories, Turkish literature
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944), hiçbir edebi akıma bağlı kalmadan savunduğu görüşlerini hem romanlarında hem de hikâyelerinde kendine has üslubuyla işleyerek Türk edebiyatında özgün bir yer edinir. Eserlerinde Türk toplumunun Batılılaşma sürecinde geçirdiği değişmeyi, bu değişmenin getirdiklerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serer.Hüseyin Rahmi, Türk edebiyatında daha çok romancılığıyla tanınmasına rağmen sadece hikâye ve tiyatro türlerinde de eserler vermiştir. Tezin amacı, araştırmacıların ihmal ettiği hikâyeciliği üzerine geniş bir çalışma yapmaktır. Bunun için Hüseyin Rahmi'nin sadece kitaplaşmış hikâyeleri değil, gazete ve dergilerde kalmış hikâyeleri de derlenip, incelenmiştir. Böylece Hüseyin Rahmi'nin Türk edebiyatına hikâye alanındaki katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Rahmi Gurpinar (1864-1944), due to the flow without having espoused the wiews of any literary stories and novels as well as a unique place in Turkish literature acquires by processing its own style. Westernization of Turkish society to change the process in the works of his, in all its nakedness reveals the corruption brought by this change.Hüseyin Rahmi, mostly of Turkish literature and drama genres as well novels despite a reputation as the story works just gave. The aim of the thesis, the researchers neglected to make an extensive study on the short story. Fort his, Hüseyin Rahmi not only stories, stories in newspapers and magazines have been compiled and analyzed. Thus Hüseyin Rahmi, contributions to Turkish literature in the field tried to put the story.