Kadmiyumun korpus luteum üzerine etkisi
The effect of cadmium on corpus luteum
- Tez No: 304432
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞYÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Korpus luteum, Kadmiyum klorür, Apoptoz, Anjiyogenez, Progesteron, Corpus luteum, Cadmium chloride, Apoptosis, Angiogenesis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bir ağır metal olan kadmiyum klorür (CdCl2), endometriyumun işlevi ve folikülogenez üzerindeki toksik etkilerinden dolayı kadın infertilitesinden sorumlu olduğu bulunmuştur. CdCl2, iki ucu keskin bıçak gibi hem hücre çoğalmasını hem de hücre ölümünü (apoptoz) teşvik ettiği gösterilmiştir. CdCl2'nin korpus luteum üzerine etkisi henüz incelenmemiştir. Çalışmamızın amacı, CdCl2, korpus luteum üzerine etkilerini incelemektir. 200-300 gr ağırlığındaki Wistar albino sıçanlara metöstrus ve diöstrus evrelerinin başında yüksek doz (3mg/kg) ve düşük doz (1mg/kg) CdCl2 verildi. Bu etkiler, immünohistokimya ve progesteron miktarları ile, ışık mikroskobik (PAS boyama) ve geçirimli elektron mikroskobik incelemelerle (TEM) değerlendirildi. CdCl2, doza bağlı olarak toksisiteyi teşvik etti. Her iki evrede de yüksek doz CdCl2 düşük dozdan daha toksikti. Yüksek doz CdCl2, diöstrus evresinde etkili hale gelmiş apoptozu ve metöstrus evresinde apoptozu uyarmıştır. Yüksek doz CdCl2, apoptotik TNF alfa ve kaspaz-3 miktarlarını arttırmıştır. Antiapoptotik/anjiogenik VEGF ve VEGFR-2 miktarlarını ve progesteron miktarını düşük dozdan daha fazla azaltmıştır. TEM incelemelerinde CdCl2 iki farklı dozu hücrelerarası bağlantılara, hücre ve nukleus membran bütünlüğüne etki etmemiştir. Yüksek doz gruplarında kromatin bölünmesi, nukleus membranına yoğunlaşan kromatin ve mitokondri hasarıyla ilişkili apoptotik görünüm daha sık gözlendi. Sonuç olarak, CdCl2 korpus luteumda sitotoksisiteyi teşvik etmektedir. Yaptığımız çalışma, CdCl2'nin kadın infertilisindeki rolünü korpus luteum aktivitesi üzerinden göstermiş olup bu durum CdCl2'nin korpus luteum gerilemesini hızlandırarak gebelik oluşumunu engelleyebilir.
Özet (Çeviri)
A heavy metal cadmium chloride (CdCl2) was found to be responsible for woman infertility because of its toxic effects on foliculogenesis and endometrium activity. It was also shown that CdCl2 induced both cell proliferation and cell death (apoptosis) like a two edged sword. The effect(s) of CdCl2 on the CL hasn?t been investigated yet. The purpose of our study was to investigate the effect(s) of CdCl2 on the CL. Wistar albino rats weighted between 200-300 gr were administered high dose (3 mg/kg) and low dose (1 mg/kg) CdCl2 at their begining of metestrous and diestrous stages. These effects were evaluated via light microscopic (PAS staining) and transmission electron microscopic (TEM, ultrastructure) examinations, immunohistochemistry (VEGF, VEGFR-2, TNF-?, caspase-3) and progesterone levels. CdCl2 induced toxicity in a dose dependent manner. High dose CdCl2 was more toxic than low dose at both stages. High dose CdCl2 induced apoptosis at the metestrous stage and potentiated apoptosis in the diestrous stage. High dose CdCl2 increased apoptotic TNF? and caspase-3 levels, and decreased anti-apoptotic/anti-angiogenic VEGF and VEGFR-2 levels, progesterone levels more than low dose CdCl2. Two different CdCl2 doses had no effect on cell-to-cell connections and the integrity of cell and nucleus membranes at the TEM evaluation. Apoptotic appearance which was associated with chromatin cleavage and chromatin condensation to nucleus membrane with mitochondria damage was more frequently observed in high CdCl2 groups. In addition, the number of lipid droplets in CdCl2 groups was changed due to stage that means the number of lipid droplets in high dose group was lower than low dose in the metestrous group, but they were higher in the diestrous group. In conclusion, CdCl2 induced cytotoxicity at CL. This work showed that the role of CdCl2 in woman infertility through CL activity that this may be evaluated as CdCl2 may potentiate CL regression resulting in the prevent pregnancy.