Alzheimer hastalığı ve hafif kognitif bozukluk olgularında korteks ve tüm beyin volümü ve difüzyon tensör görüntüleme bulgularının, kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Evaluation of cortex and whole brain volumes and diffusion tensor imaging findings in alzheimer?s disease and mild cognitive impairment cases compared to control group
  1. Tez No: 304460
  2. Yazar: GÜLŞAH AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ADA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, hafif kognitif bozukluk, volumetri, difüzyon tensör görüntüleme, Alzheimer?s disease, mild cognitive impairment, volume assessment, diffusion tensor imaging
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMAÇ: Alzheimer hastalığı (AH) ve hafif kognitif bozukluk (HKB) tanısı almış olan hastalar ile sağlıklı kontrollerde, tüm beyin ve gri cevher volümleri ile beyaz cevherde fraksiyonel anizotropi (FA) ve ortalama difüzyonu (OD) karşılaştırmak.GEREÇ VE YÖNTEM: Alzheimer hastalığı (26), hafif kognitif bozukluk (18) ve sağlıklı kontrol grubu (16) volumetrik MR ve Difüzyon tensor görüntüleme (DTG) ile değerlendirilmiştir. GRE 3D T1A koronal görüntüler üzerinden gri cevher ile tüm beyin volümü ölçümleri yapılmıştır. DTG incelemesinde ise ortalama difüzyon (OD) ve fraksiyonel anizotropi (FA) haritaları üzerinde, beyaz cevher üzerinden belirlenen noktalardan ölçümler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.BULGULAR: Tüm beyin volümlerinde AH'de ve HKB'de kontrol grubuna kıyasla anlamlı azalma saptandı. AH grubu ile HKB grubu karşılaştırıldığında ise anlamlı fark saptanmadı. Gri cevher volümlerinde ise AH'de HKB'ye ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı azalma saptanırken, HKB grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise anlamlı fark saptanmadı. OD değerlerinde AH ile kontrol grubu arasında splenium dışında tüm noktalarda; AH ile HKB grubu arasında bilateral hipokampüs, bilateral anterior ve posterior perikallozal bölge ile sağ paryetal bölgede; HKB ile kontrol grubu arasında splenium ve bilateral posterior cingulat girus hariç diğer noktalarda anlamlı artış saptandı. FA değerlerinde AH ile HKB grubu arasında bilateral anterior perikallozal ve sol posterior perikallozal bölgede; AH ile kontrol grubu arasında splenium ve sağ anterior cingulat girus dışında tüm noktalarda; HKB ile kontrol grubu arasında ise tüm noktalarda anlamlı azalma bulundu.SONUÇ: Tüm beyin ve gri cevher volüm ölçümleri ve DTG analizi gibi görüntüleme yöntemleri AH ile HKB ve HKB ile sağlıklı kontrol ayrımına katkı sağlamaktadır. Böylece bunlar AH ve HKB'nin erken tanısına ve hastalığın daha iyi tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the whole brain and gray matter volume, fractional anisotropy (FA) and mean diffusivity (MD) of white matter in patients who were clinically diagnosed as Alzheimer?s disease (AD) and mild cognitive impairment (MCI) patients with a healthy control group.Method: Alzheimer?s disease (26), mild cognitive impairment (18) and healthy control (16) groups were evaluated by using Volumetric MR and Diffusion tensor imaging techniques. Gray matter and whole brain volumes were measured from GRE 3D T1A coronal images. Measurements were made over the determined points in the white matter from mean diffusivity (MD) and fractional anisotropy (FA) maps for DTI analysis. Results were examined statistically.Results: Total brain volumes of AD and MCI were found to be decreased compared to the control group, but the difference between AD and MCI was not significant. Gray matter volumes of Alzheimer patients were significantly decreased but this is not significant in MCI according to the HC. MD was found to be significantly different in all points but not in splenium between AD and HC. In bilateral hippocampus, anterior and posterior pericallosal and right parietal points, MD values were different between AD and MCI. MD was found to be significantly higher in all points except splenium and bilateral posterior cingulate gyrus between MCI and HC. Bilateral anterior pericallosal and left posterior pericallosal white matter FA values were significantly different between AD and MCI. FA values were found to be significantly different in all points between MCI and HC, also between AD and HC except splenium and right anterior cingulate gyrus.Conclusion: İmaging methods like whole brain and gray matter volume assessment and DTI contribute to differentiate AD and MCI, MCI and HC. So these can help to do early diagnosis and better management of the AD and MCI patients.